Прегледи: 2774 - Коментари: 0
Политическата САЩ-импотентност пред Китай и Русия

Политическата САЩ-импотентност пред Китай и Русия Политическата САЩ-импотентност пред Китай и Русия

В основата на тази статия стои доста старата идеологическа борба между двамата водещи геополитически стратези в Америка - Хенри Кисинджър /вече на 97 г/ и неотдавна починалия краен русофоб Збигнев Бжежински.

Снимката от Шанхай е на РодинаБг.ком. Долната снимка е от Москва.

В 70-те години, когато Китай не бе така силен нито икономически, нито военно, Бжеженски предложи доктрината "Китай срещу СССР". Той претендираше, че сблъсъкът между двата основни противника на САЩ ще ги обезсили, а най-вече Съветският съюз ще бъде отслабен и ще загуби битката с Вашингтон. При това, Кисинджър смяташе и ВЯРВАШЕ, че Америка лесно ще се справи с Китай, та затова Америка да предостави на Източния тигър технологии.

Кисинджър обратно: предупреди, че ако се помогне на Пекин, САЩ ще се сдобият с два още по-мощни противника и така вместо само СССР, Вашингтон ще трябва със зъби и нокти да се бори и с милиарден Китай. Очевидно е, че фанатичната русофобия на полуполяка Бжежински загуби геополитеческия спор и сега на световната сцена има 3 геополитически играча: САЩ, Китай и Русия.

Наскоро Кисинджър се изказа пред американските медии, че администрацията на Джоузеф Байдън допуска фатална геополитическа грешка. Необмислените крайни и меко казано недружелюбни изказвания на стареца Президент на САЩ срещу Си Цзин-Пи и Владимир Путин предизвикаха словесната изява на стария американски стратег. Той предупреди, че Вашингтон СЛЕДВА да се съобразява с новите икономически и политически реалии в света. Иначе, по-мобилизираните и свикнали на по-пестелив битов живот Китай и Русия ще доведат Америка до икономическа разруха, а при безконтролно поведение на САЩ-администрацията и военни може да се стигне до непредвидим световен катаклизъм. Ето и статията с позицията на Хенри Кисинджър:

Игорь Сипкин
06 май

Хенри Кисинджър предупреди Вашингтон: или да приеме новата глобална система, или да се окаже в геополитическа ситуация както преди Първата Световна война

Автор: Пол Антонопулос

"Свбодна преса" продължава да публикува преводи на автори от алтернативните западни медии. Това не е пропагандата от CNN, New York Times, Washington Post, Los-Angeles Time и други "авторитетни", чети: манипулативни медиоресурси.

По времето, когато Белият дом постоянно провокира напрежение против Русия и Китай, старейшината на американската външна политика Хенри Кисинджър през последната седмица рязко предупреди Вашингтон - или ще се съгласят с новата международна система, или ще нарастват напрежението, което ще доведе до ситуация, аналогична почти с навечерието на Първата Световна война. В хода на видеопредаването Chatham House с участието на бившия британски външен министър Джереми Хънт, 97-годишният Кисинджър призова САЩ да изработят практически баланс със съществуващите глобални сили, най вече с Русия и Китай /но и с Индия, Пакистан, Иран, Турция, Южна Африка, Виетнам, Бразилия, Индонезия и пр./, като добави: "Ако си въобразявате, че светът ще се съгласи на безкрайна конкуренция, основана на доминация на този, който в един момент превъзхожда останалите, то сривът на световния ред е неизбежен."

И последствията от този срив ще са КАТАСТРОФАЛНИ.

Ветеранът на дипломатическата служба на САЩ призова САЩ да осъзнаят, че "не всеки въпрос има окончателно решение" и предупреди: "Ако по тази точка не постигнем разбиране с Китай, то ние ще се осажем в ситуация, аналогична с тази, която се оформи преди Първата Световна война. В такъв случай се получават многогодишни конфликти, които се решеват на основата на неотлагането, но един от тях в някакъв момент ИЗЛИЗА ОТ КОНТРОЛ".

Стратегът разбира, че идеята САЩ да пекратят своята воля на всички останали, няма да се приеме лесно от Вашингтон. Това се потвърждава от резките риторически и лични оскърбления, с които лично Байдън постоянно се отнася към Путин и Си. Но на 18 март в Аляска високопоставеният китайски деятел Ян Джие-Чи каза на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, че "САЩ не притежават достатъчно дипломатическа КВАЛИФИКАЦИЯ, че да говорят с Китай от позиция на силита".

Няколко дин след това /Бел.РодБг - А не ли в координация с Китай?/ на 22 март външният министър на Русия Сергей Лавров и неговият колега Ван И при тяхната среща в Пекин смело оповестиха, че те "СЪВМЕСТНО защитават мултилатерализма, поддържат международната система, в центъра на която стои ООН и международният ред, основан на международното право, при това твърдо се противопоставят на едностранните санкции, а също и на намесата във вътрешните дела на други страни."

Нека не обличаме с ангелска дреха Хенри: Той не е пряко причастен, но е наясно с ролите: Пакистан при хилядите убийства и изнасилвания на войната на Пакистан с Бангладеш, при преврата в Чили и хиляди убийства на хората на Алиенде, при стотици хилядите убити в Източен Тимор, при незаконното влизана на Турция в Кипър. Да не изброяваме всичките му политически "грехове". Но Кисинджър е наясно какво значи САЩ да имат за противници едновременно Китай и Русия при все по-намаляващата военна и икономическа мощ на Европа и не силните военно съюзници Канада и Австралия.

Хенри е абсолютно наясно, като най-опитният щатски дипломат, че съперниците на САЩ няма да приемат никаква агресия - нито санкционна, нито диплжматическа, нито риторична. Езикът на силата не плаши нито Китай, нито Русия. Робърт Гейтс, бившият директор на ЦРУ и военен министър на САЩ в неотдавнашно интервю във "Вашингтон Поуст" призна, че санкциите срещу Русия не носят на Америка никаква полза. /Бел.РодБг: Даже Русия спечели от импортозаместването с повече работни места и независимо вътрешно производство на стоки с повишено качество на вътрешната продукция, е - с "ползване" на чужди технологии./

Според Кисинджър многополярният свят е обективна реалност и САЩ само ще губят, не анализират ли този факт и не се ли съобразят с него.

Автор: Пол Антонопулос — Paul Antonopoulos — независимый геополитический аналитик.

Превод Сергей Духанов.
С разришение на автора.
Първа публикация в InfoBrics.

Обобщил: Димитър КУНЕВ - Български и Словянски
Потребител:


Коментар: