Прегледи: 1562 - Коментари: 1
Китай победи бедността, в САЩ се увеличава

Китай победи бедността, в САЩ се увеличава

Си Цзин-Пин обяви за пълна победа над бедността и нищетата в Китай

Любимите мантри на западния неолиберален=фашистки геноцид, с пропагандни крясъци, повтаряни от нашите доморасли западнодолароеврофили, са, че Русия е комунистическа държава, а в Китай хората работят на ден по 12 часа и получават за това само $ 2.

Всъщност Китай провежда от края на 70-те години икономическа реформа за преодоляване на последиците от синьорубашковия комунизъм. В резултат на това средната заплата на работещ китаец е около $ 750 на месец, но доскоро в отдалечените и слаборазвити райони тя наистина бе под $ 250 - 300. Нека да си кажем как живеят българите в Северозападно Българско, като вече 17 г сме в "процъфтяващия и справедлив" ЕС.

/Що се отнася до Русия, тя още от времето на пияния Елцин е завършена капиталистическа държава. Тогава обаче тя беше в епохата на дивия капитализъм, а днес, Владимир Путин залага законово твърдо на едрия национален капитал, като се съобразява с реалностите на световната икономика, а и политика. Така за първи път в историята си руснаците живеят при по-добър стандарт от нас, със средна заплата от $ 100 повече за работещ и 2,5 пъти по-евтини горива, ток и цени за отопление./

Обединявайки доказаните предимства на националната държава /каквато преди Китай бе Република Корея, "Южна" Корея/, високотехнологичното производство на стоки, конкурентни на и над световно равнище и народополезната силна централна власт, Източният колос вече е № 1 икономика в света. От 2 % дял в световния промишлен брутен продукт /СПБП/, Китай вече има около 19 - 20 % от него. Това при по-високата реална покупателна способност в "Поднебесната империя" срещу този в САЩ, при равни дялове в СПБП, означава безапелационно, че Китай надмина по икономически показатели лидера на Запада. При това, по време на пандемията през мин.г. в САЩ стандартът на живот по данни на ООН е спаднал с 5,5 до 6 %.

Големите проблеми на източната държава са решени - стигналите до бедност и дори нищета хора в слаборазвитите райони на страната - /заради "/БЕЗ/културната революция"/ вече са изцяло преодоляни. На събрание, посветено на успехите в борбата с бедността и нищетата, президентът на Китай Си Цзин-Пин оповести, че за последните 8 г са изведени от нищетата 99 мил души от селските жители, а от списъка на бедните райони са изключени 823 области и 128 000 села. За това китайското правителство е изхарчило 1,6 трил юана /около $ 245 млрд/.

"Като цяло по време на политическите реформи и социална откритост, провъзгласени в края на 70-те години" - /Бел.Ред.РодБг - Това беше идея на практично-модерно мислещия Дън Сяо-Пин срещу фанатизма на Мао./ - "от бедност са избавени 770 мил китайци" - обяви лидерът на страната. "За този период Китай допринесе за изкореняването на 70 % в борбата с глобалната бедност. С тези успехи Китай създаде още едно "чудо", което ще остане в историята" - подчерта той.

Си за първи път провъзгласи идеята за борба с бедността през 2013 г, по време на инспекционно пътуване в провинция Хунан. По неговите думи, целта е в Китай да няма бедни, а средната класа в Китай /Бел.РодБГ - Т.е., тези 770 мил./ да е най-малко на равнището на средната класа в развитите страни, на нивото на "всеобщия среден стандарт на живот".

Властите на Китай си бяха поставили за цел да достигнат това до края на 2020 г и го постигнаха, въпреки пандемията от коронавирус /Бел.РодБг - Като Китай се пребори на практика изцяло с пандемията, за разлика от "силно" развитите западни здравни и икономически системи./.

Обобщил: Димитър КУНЕВ - Български и Словянски
25.02.21
Снимка: РодинаБг
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Иван Асен     Дата: 2021-02-26 15:19:44    
Така е. Средната заплата в Китай е с около 50 долара по-малко от българската, но покупателната способност /заради целево ниско поддържания юан/ е 1,42 пъти по-добра от българската. Т.е, китайците живеят с около 25 - 30 % по-добре от нас. Е, здраво работят, на пристанището в Тиендзин няма хора да се мотаят. На Варненското всичко става 2 пъти по-бавно. И има 14 % съкращения.