Прегледи: 130 - Коментари: 0
НОВИ речи

НОВИ речи

Красивото може да не е възвишено, но възвишеното абсолютно винаги е красиво.

Да си поет - значи да виждаш прекрасното и справедливото в хаоса на грозотата и несправедливостта.

"Това е новото, което ме възпира/ да не пробия своя слепоочник..." – това е един класически отказ от отказа, това е да замениш гротесковия си действителен живот с реалния път към възвишеното.

Да обичаш – това е прекрасно, но не е достатъчно, не е достатъчно.

Да си различен не е предимство. Предимство е да си нормален.

Оръжията на жените са слабостите на мъжете.

Ако няма справедливост или поне борба за справедливост, животът няма смисъл.

В живота успяват тези, които мислят, но са щастливи тези, които чувстват. Твърде малко са щастливите успяващи.

Който подценява парите е глупак. Но пари без любов са най-голямата нищета.

Достоен е този, който всеки лев в живота си е спечелил с труд. Възвишен е този, който всеки труд е извършил в полза на всички.

На пръв поглед поезията е най-излишното нещо на света, а пък хлябът е най-необходимото. Но после, когато мислещият човек се сблъска с примитивизма, разбира цялата нищета на хлебоедите.

Прическата е важна, но по-важно е това, което е под нея.

Смисълът на живота е в неговото разбиране и изживяване в неговата пълнота.

Вероятно, най-висшата ценност на света е мъжеството. Още по-вероятно – мъжеството извира от нежността.

Честността няма цена. Тя струва повече от цялото световно съкровище.

Какво са ви виновни политиците? Ние ги избираме. Виновни са, когато не са политици на Българско.

Ционизмът е най-жестокият и вреден за човечеството фашизъм. Уж е антифашизъм, а зад маската му живее чудовището на световното братоубийство, постоянно след Каин и Ицхак.

Ако евреите не се съгласят с човечеството, човечеството ще ги постави на съответното им място. Те са само част от човечеството. Дотолкова добра, доколкото са добри не към себе си, а към всички.

Музиката, говоря за истинската музика, не знае, но разбира всичко.

Любовта не само е най-великият дар, тя е въздухът на човечеството.

"Имам ли аз, то значи да има за теб." Познайте кой го е казал? Не, не е Христос, който го проповядва изцяло, а един комунист – Вапцаров.

Милостта към силния е слабост.

Маршът е най-възторгващата, но по-често и най-опасната поезия.

Истинското четене е повече от наслада, то е разговор със съвършенството.

"Как върви любовта?" – е "неправилен" въпрос. Тя не върви, тя полулети-полуплува. Тя се носи в материята, във възходящата й вечна спирала.

Красотата не може да спаси света. Ала точно тя е моторът на живота, поне 51 % от неговата мощ.

Мъж – значи мога. Мъж и мога са синоними.

Богородица сякаш не е жена, а само майка. Това е по-доброто в днешното време на ционистки хедонизъм.

Ако жената не е родила поне 2 деца, реално тя е убийца. Не говоря за тези с физиологични проблеми.

За любовта философията може да изкаже перфектно определение. Но не би могла да го изкаже за целувката.

Математиката, изобщо точните науки – физиката, химията, биологията и всички техни производни са неточни науки за живота. Те никога, и на безброй университетски дъски или файлове не могат да изкажат точно определение за най-важните явления в живота – за братството между хората, семейството, любовта, майчинството и бащинството, за истината. Бенедикт Спиноза се е опитал, но нетрудно може да се уверите, че не е успял.

Страхът от смъртта е глупост.

Да питаш – не е достатъчно. Важно е да отговаряш пълноценно. Затова журналистиката лесно се превръща в проституция – днешните медии почти само питат.

Не е трудно да мислиш. Трудното е да се научиш да мислиш.

"Две неща ми трябват на земята -// те са любовта и свободата." Добре го е казал унгарецът. Но, освен че те трябват на всички, задължително е и още едно – да се осъзнаят от всички.

Чакането, търпението, постоянството е изкуство. Но без дела няма победа.

Днес животът за честния човек е тежък. Но това не е оправдание.

Младите не ме радват. Но разберете – те са нашата отговорност, нашето бъдеще, нашата работа, нашето Българско.

Когато гледам как младите играят на телефоните си/на компютрите си, осъзнавам колко страстно грешат. Те се чувстват като генерали, но са само роботи на роботи.

Нещо лично – ако не се занимавах с литература, бих станал сладкар. Зная, че това е една добра наслада, дори по-важна от модата.

Всичко материално на света е създадено от инженери и инженерен труд. Правистите и икономистите само се възползват от създаденото от инженерите. Но – успяват тези държави, в които инженерните технологии са успешни.

Няма съмнение, че ние българите сме славяни /Черноризец Храбър - "Словяне"/. Всяко оспорване на тази истина автоматично прибавя нови, още по-силни факти и аргументи в нейна подкрепа.

Не умея да пея, не се получава, макар че имам изключително силен и дори мелодичен глас. Но все повече умея да слушам. Слушам само музиката на майсторите от ХV до края на ХІХ в. Ю-туб, все пак, не е само зло.

Все по-често си мисля, че от музиката най-хубавата музика е 21-ият Концерт на Моцарт за пиано и оркестър. Но е много опасно да слушаш само този Концерт.

Работата все повече ме изморява и все по-малко ме радва. Това е редно да се признае. И всяка утрин започвам работа с още по-голяма страст и жажда за полезни дела.

Радостите са малко, а разочарованията – все повече. Е, защо един мъж трябва да се оплаква от това? Ботьов ни го е казал: "Ще направя кожата си на тъпан и ръцете си на чукове - пък ще да изляза на борба със стихиите!" Аз знам, че е победил стихиите.

Славата е по-важна от парите. Висшата слава е венецът на живота.

Сватбата – трябва да е прекрасна. Не пресилена, не и смалена. Един мой приятел се оженил по дънки в делничен ден и прекарал сватбената си седмица в Жеравна. Жалко, иначе е мъдър човек.

Всяка почти мисъл за днешно Българско е остра болка. Само умните, силните и смелите мъже са лекът.

Псувните, цинизмите, вулгаризмите, профанацията на езика се превърнаха в мода. Големите моделиери на света диктуват модата – с всяка дума да променим перверзната езикова мода в Българско.

Важен е реалният живот. Гледай далече напред в бъдещето, но работи и постоянно за мига.

Животът е крехък. И затова ставай все по-силен.

Американските филми са като две капки вода еднакви със съветските – все нашите побеждават. Че и китайските все повече се харесват. На средната класа.

Холивуд е пребанален, защото лъже в полза на 0,1 % от човечеството.

Пенчо бре, чети! Пенчо не чете. Лошото е, че вече не може да чете.

Виена е бил най-културният град в Европа. Това е предупреждение – тъкмо Австро-Унгария е най-разбитата империя. Културата е недостатъчна за реалния живот. Така е, за съжаление.

Политиката е незаконна, ама съвсем незаконна дъщеря на икономиката.

Да обичаш истински собствената си жена е поезия в живота.

Красотата по-често не може и не знае. Мъдростта по-често знае и може. Ами сега?

Имам голям стенен часовник с махало. Вчера махалото се развали и спря. Но секундарникът продължава да тик-така. Мигът свършва. Животът е безкраен.

Тялото е основата на живота. Подценяваме ли тялото – не само подценяваме живота, а го деформираме, така деформираме и Духа.

Едно по-дълго разсъждение. Едно + едно в живота много рядко е 2. Един каубой + един каубой. Два изстрела – резултатът е нула.; Една капка вода + една капка вода. Резултатът е едно – една капка вода.; Една ябълка + една ябълка – резултатът е 2 ябълки, математическият резултат.; Един мъж и една жена – ражда се дете. Резултатът е три.; Един фреон + атмосфера – резултатът е хиляди разрушени молекули от озон. Резултатът е хиляди.; Един неутрон + един неутрон в термоядрената бомба – резултатът е край на живота на Земята. Или в живота няма само математически резултати:
1 + 1 = 0
1 + 1 = 1
1 + 1 = 2
1 + 1 = 3
1 + 1 = n х 1000
1 + 1 = & /чети: безкрайност/
Животът е многократно по-сложен от математика, каквато и да е тя. В живота няма рецепти, още по-малко панацея.

Я да видим колко пари имаш? И за какво ще ги употребиш? Колко струва щастието?

Когато имаш приятели, истински приятели, с обща кауза, живееш със и във всеки един от тях. Казано образно – имате общо сърце и то снабдява с кръв с еднаква кръвна група всички ви. А най-могъщото сърце е това на Родината. То приема кръвта от всеки и изпраща кръв, изпълнена с кислород, до всеки. Големите мъже на Българско са осъзнали това и са били щастливи с това знание.

Да обичаш хората – означава да ги разбираш и да действаш за тях според самите тях. И за добрите, и за злите. "Доброму добро да прави// лошия – с ножа по глава."

Свободен е само този човек, който мисли свободно. Нелсън Мандела /с всичките условности на неговото лично битие/ е бил свободен и в затвора. Познавам хиляди де юре свободни хора, които са роби на коли, пари, жени, бутилка бира, но най-вече на заблудите си – на заблудителите си.

Няма никой в офиса. На истината.

Защо Азия разгромява Европа? Въпросът не е само в количеството. Явно, че Европа вече не е модерна, не е "съ-временна".

Интернет е възможност. Аз-ът не е = на Интернет. Там някъде, някой програмист те владее и използва. Най-малкото – икономически. Геният може да превърне Интернет в собствена Империя. Мръсникът – в зараза. Глупакът – в самоунищожение.

Обичам гениите. Обичам и добрите, хубави, умни, чисти и всеотдайни жени. Никога няма да мога да си отговоря кого обичам повече.

Сексът не се разбира. Той се изживява – той е висша естетическа дейност, което не означава, че не е материална. Естетиката е дъщеря на материята. Бащата е мъдрецът, който не се намесва, а се наслаждава.

Простотията в Българско идва поравно от Ориенталския Изток и хедонистичния Запад. Нашата простотия е разкрачена.

"Кой те в таз робска люлка люлее?" Пак поравно Ориенталският Изток и подлият Запад. Но ние, защо не им отрежем престъпните глави?

Чарът е сила. Но – дали по-често е добра?

Ех, журналистико, журналистико! Нещастнице продажна. Евтино платена слугиня на буржоазията. Пък нека някой да посмее да се гордее, че е журналист. Парче хляб – това е тази професия за 99 % от представителите й. И страх, страх през деня, дори в съня, че ще останеш без това мизерно парче. Съжалявам журналистите, но не ги извинявам.

Да пиеш заради насладата, без да се напиваш, е правилното пиене.

Мога да обичам, мога и да не обичам. Но никога не бих обичал Злото и Лъжата.

Абсолютно ясно е, че Господ няма. Всичко възможно зависи от хората. Това е толкова страшно и толкова прекрасно.

Обичам Варна. Той е по-спокоен град от София, по-човечен и мил. Бил съм щастлив и в двата града, нещастен – също. Варна е по-добрият град, с всичките си видими недостатъци.

Вчера прочетох - свещеническо мнение, че най-непростимият грях е самоубийството. Това е вярно, според мене, но да не забравяме, че в природата най-чистото вещество е оловото /девет деветки – 99,9999999 %/. Затова за Яворов остава 0,0000001 правота %. Въпреки че не е прав да се самоубие.

Живеем в много трудно, много подло време. Борбата за Българско и за човека е свръх усилна. Повечето хора в Българско не виждат истинските причини за срутването му. Замисляш се – докога? Докъде ще стигнем, вървим към самоунищожение? Народът не бива да се пита, а да се работи вътре в него.

Мигът е част от вечността. Няма вечност, без да има мигове в нея.

Не знаеш ли /ключа за/ всичко, не знаеш нищо.

За всекиго идва краят. Всеки не е всички.

Димитър КУНЕВ
Потребител:


Коментар: