Прегледи: 2083 - Коментари: 0
Китайски комкапитализъм и български онанизъм

Китайски комкапитализъм и български онанизъм

На днешния българо-китайски бизнес форум във ФКЦ - Варна ясно проличаха стратегическите икономически разлики между "комунистически" Китай и капиталистическа България.

Брутният вътрешен продукт на 4-та по мощ китайсска провинция Джейдзиян е $ 345 млрд годишно при 50 мил население и 100 хил кв км площ. Темповете на нарастване на производството са забележителни. По-голямата част от шефовете на провинцията и бизнеса бяха под 35 г. Няма да коментирам възрастта на нашите бизнесмени и присъстващи управляващи - възрастта не е порок, но показва начина на икономическо мислене и стратегическите перспективи в една страна. Конкретно бяха подписани освен Договор за сътрудничество между Варненската търговско-индустриална камара и Търговското дружество на провинцията още 4 оферти.

НационалистБг.ком критикуваше варненската олигархия, че не работи за развитието на високите технологии и специално производството на климатици - ето че китайските бизнесмени ще произвеждат тази стока във Варна. Но сега печалбите ще отиват в Далечния изток, а ако не строяха МОЛ-ове и нагъчкани хотели, нашите пишман бизнесмени щяха да остават парите в България и за себе си. Председателят на ВТИК Иван Табаков, който подписа генералния договор между Варна и китайската провинция, разменяше по 2-та екземпляра в конкретните договори между нашите и китайските бизнесмени. Мислех си за цифрите и българското участие/печалба в тези документи. Огромната изгода ще е за тях, но виновен е не този, който яде баницата.

Ето че източните предприемачи проявяват интерес към български имоти. Ще ги вземат с перфектен договор под наем от българи и ще ги развиват за бизнес и туризъм. Така сигурно ще им излезе по-евтино, няма да купуват земята, защото е забранено за граждани извън ЕС.

Що се отнася до качеството на стоките - текстилната промишленост в Джейдзиян е основен износител в целия свят - кой западняк ще си купи некачествен костюм, връзка, риза, аксесоари. Такива стоки рекламираше папката с икономическите оферти.

Още един детайл. Провинцията е най-големият производител в света на пикапи, поне така рекламираха производителите. Един млад китаец обявяваше с визитка за всеки български бизнесмен или общественик своето производство. Обясняваше дискретно колко всъщност по-изгодно е да си купите пикап от Китай, вместо от... Сещате се къде.

Видяхме комунистическия китайски капитализъм в действие. Стегнат, делови, с черен костюм, дисциплиниран и ефективен. Нали Европата щеше да ни направи такива? А народът обеднява и оскотява.

Явно е, че решителното не е комунизмът или капитализмът, а националната икономическа политика.
Потребител:


Коментар: