Прегледи: 3007 - Коментари: 2
КАК ВАС "тълкува" Закона

КАК ВАС "тълкува" Закона

Как управляващите /респективно съдът/ ни манипулират – IV част -

последна, поука!

Аз съм г-н Лузев,

желая тая последна част да излезе чрез Вашата медия /Бел.Ред. Кунев - РодинаБг.ком и националистБг.ком/ в публичното пространство за урок на простосмъртните - как да се действа при такива порочни практики, станали ежедневие в нашата измъчена Родина, благодарение на нашите любими избранници.

И така съдебната сага /Бел.Ред Кунев - за категорията труд на плавателен състав в БМФ - Българския морски флот, която засяга най-малко 2700 български моряци от всякакъв ранг/ приключи преди две години. Загубихме делото окончателно пред Седемчленен съдийски състав на Висшия Административен Съд.

Не защото сме показали "новооткритите доказателства", за да се върне делото на първа инстанция - съгласно тезата на чл.239,т.1 от АПК, а защото не сме доказали, че тия същите сме ги осигурили, след като сме били възпрепятствани преди това. Например: даденото ведомство, от което сме ги изисквали, не ни ги е предоставило, въпреки че ги има или просто ги е унищожило или скрило /остава въпросът: тогава по какъв начин все пак сме достигнали до тях – в нормативните документи, а и в съдебните процеси това не се разисква – тогава излиза, че по някакъв начин: престъпен или не, ние, търсещите правдата, трябва да влезем в един омагьосан кръг/.

Да търсим "връзки" в даденото ведомство, "познати на познати" или някаква поръчка, свързана с рекет, изнудване или някакви други способи, за да достигнем до тая скрита истина – тук в нашия случай не става дума за нещо конфиденциално, което да навреди на държавата. И най-учудващото бе, че тия върховни магистрати в другия си мотив – "Списъците" на тия кораби и с обявените им там "Видове" /Бел. Ред. Кунев - кораби за ннасипни товари, за химически вещества, въглевози/ за тях не значело нищо.

Интересно, нали – магистрати изразяват позиция, която не е в тяхната компетенция, как разбраха че това доказателство е "маловажно", след като нямат квалификация "инженер-корабостроител-корпусник" – може би са стъпили на "Становището" на вещо лице в процеса на първа инстанция – но там тоя "Списък" не бе представен – интересно се получава – тогава излиза съмнението, че някой е вдигнал телефона и се е обадил там - така и така направете.

Просто други доказателства няма как да се покажат като "Конструктивните планове" – тъй като те са авторско право на Конструктивното бюро и надали такива ще ни се предоставят при някакви други съдебни процеси за в бъдеще – и пак влизаме в един омагьосан кръг, както по-горе. Всичко се свежда – предварително всичко да се приготви дори и по престъпен начин и на първа инстанция да се реши, понеже на по-горните инстанции виждаме какво става – различно тълкуване според страните в делото.

И така, след търсенето ми как се тълкува този чл.239,т.1 от АПК излезе, че върховните магистрати го тълкуват различно, още една интересна констатация:

- Решение по адм.д. №7917/11 по описа на ВАС – хипотезата, изразена в тълкуването, ако беше приложена беше в полза на нас да се върне делото, може би това е "първият суров вариант" на тълкуването на тоя член – да поясня, тук тълкуването не е ограничено за "новоткритите доказателства" точно при какви обстоятелства са получени /чрез доказано възпрепятстване или по нормалния коректен начин - терминът е "не е било невъзможно за искателите да се сдобият с доказателствата"/. Двоен аршин!

- Решение по адм.д. №7514/14 по описа на ВАС – хипотезата, изразена в тълкуването
вече има друга формулировка, да я наречем "усъвършенстване на тълкуването" – тук вече се ограничава обхвата за "новооткритите доказателства" – те трябва вече да попадат в реквизита "при невъзможност" – т.е. те трябва да са придобити /получени/ по някакьв друг начин и да е доказано, че получаването им по нормалния начин е възпрепятствано, за да попадна в тая хипотеза и да се върне делото на първа инстанция... Точно тая хипотеза използваха висшите магистрати и резултатът вече Ви го обявих... Може би това да попада в ограничаването на правата на човека – но не желая да го коментирам тоя въпрос.

Виждайки, че с двоен аршин се вземат такива Решения във ВАС при прилагане
на тоя член, аз лично се обърнах с Молба до Председателя на ВАС – г-н Чолаков, да инициира искане пред ОС на съдиите на ВАС да се заведе "Тълкувателно дело" по тоя въпрос – с кое тълкуване занапред ще се прилага тоя член. Мина една година – имаше разговори със "Секретаря", "Началник кабинета на Председателя" – всички ме уверяваха, че има нещо нередно - дори и в официално писмо, но какво стана. Създаде
се миналата година, не само заради моя случай – "Звено за анализ и тълкувателна дейност" – всичко добре бе организирало Ръководството на Съда, все пак да се отсяват такива искания за притиворечива практика и тълкувания в Съда и след това да се ангажира ОС на съдиите на ВАС з" завеждане "Тълкувателно дело".

НО при моя/нашия моряшки случай това "Звено" не предостави това да се разгледа на "Тълкувателно дело", а направо отсече, че според тия три висши магистрати ще се прилага "усъвършенстваното тълкуване", т.е. с ограничения обхват. Разбира се, тяхното мнение никой няма да го зачете, дори и в бъдещи дела да се визира, поради простата причина, че това няма никаква тежест, не е облечено в правна форма – "Тълкувателно Решение".

И така остава въпросът на "съвестта на дадения съдия" при дадено дело кое тълкуване да приложи, разбира се, според страните по делото – ей това е българският безпристрастен Съд. И на всичко отгоре и дойде наказанието "коронавирус" и за тях и за нас - добре ще е и приятели и неприятели, коректни и некоректни да си помислят добре дали са толкова недосегаеми.

Хубаво е казал Левски – "народе???" – чак сега заради това природно бедствие се заговори за обединение на нацията – а досега точно обратното, защо така – същото става и в съда – разделение на тълкуванията и нищо полезно от това "Звено" – защо???

28 март 2020г
гр.Варна

С уважение към приятели и неприятели
г-н Николай Лузев

Бел. РодинаБг.ком: Редакцията е отворена за отговорите на всяка инстанция.
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Познат на г-н Кунев     Дата: 2020-03-31 21:25:14    
Тук става въпрос за "категорията труд"за моряците работили на "кораби за насипни товари- специализирани за твърди химически вещества и въглища",т.н."бълкери-специализирани"-както и въглевози-рудовози,каквито са всички в миналото около 80-те години построени-"големите и малките японци",българските им "събратя,както и 25 0000 т.,38000т.,52000т.

2. Потребител: Поддръжник     Дата: 2020-04-14 19:30:55    
Каква стана сега,тук съдиите от ВАС по различен начин си тълкуват Закона.Ами днес се оказа,че и нашият Национален Щаб и той по тяхен си начин ни съобщават за тоя "коронавирус".Ето че журналистката Валя Ахчиева направи разследване,че съвсем друго казват недържавните лаборатории за разпространението на тоя вид Вирус.А да не говорим,че в Германия са забранили аутопсиите на хора имали в себе си "коронавирус",а защо - защото може да се окаже че хората си имат коронавирус,но смъртта е настъпила от други заболявания и картината ще е съвсем друга.В предаването й се вижда,че другите инфекциозни заболявания са с повече обхват на заразяване отколкото "коронавирус".Не знам кой представя "фалшивите новини" - тя или Щаба.