Прегледи: 3800 - Коментари: 0
Репортаж от новата руска атомна подводница, която Западът смята за главна заплаха за военните им флотове

Репортаж от новата руска атомна подводница, която Западът смята за главна заплаха за военните им флотове

"Нас ни търсят навсякъде"

Андрей Станавов

На снимката: Подводница "Ясен-М"
© Фото: СЕВМАШ

"По пеленга 300, шум от винтове, класифицирам като торпеда. Вървят към нас" – краткият доклад на акустика взривява тишината на централния пост. По отсеците политат отривисти заповеди, гърмят люковете, чува се тропот от абувки. Огромната подводница стремително ляга на боен курс и започва маневра за отклонение. Командирът е доволен, оценката за тренировката е отлична.

В предверието на Деня на подводничаря кореспондентът на РИА Новости се качи на многоцелевия подводен крайцер "Северодвинск" /Бел.Ред. – Градът на Северния ледовит океан, където се строят атомните поднодвици на Русия./ да пообщува с екипажа и да изясни защо корабите от "Проект 885" не ги обичат никак на Запад.

Телохранителите на "Бореите"

Бързи, малошумни и крайно "неудобни" за противника – по мнението на експерта от вашингтонския Център за стратегимески изследвания Ендрю Метрик, един "Ясен" може да парализира всички дейности на Бремерхафен /Бел.Ред.- Пристанище в Северна Германия./ - главния за ФАЩ порт в Европа.

Без да се впускат в ядрено-ракетните характеристики, набляга се на скоростните качества на "Ясените". Подводницата има "биещо сърце" от топли неутрони с мощност 250 000 конски сили и развива скорост от 31 възела или 57 км/час – нещо непостигнато от ФАЩ-подводниците.


"Главната ни задача – е охраната на стратегическите ракетоносци, които държат в страх далечните цели, споделя командирът на кораба капитан първи ранг Роман Санатарчук. Осигуряваме тяхната бойна устойчивост. По аналог с авиацията те са тежки бомбардировачи, а ние сме изтребители за прикритие и щурмовици в един флакон. Ако ли противникът реши да си покаже зъбите - можем сами да пристигнем и да нанесем удар с високоточно оръжие – крилатите ракети "Калибър" /Бел.Ред. – С такива ракети от 2500 км, от Каспийкщо море руснаците уцелиха над 50 цели на Ислямска държава в Сирия./

Западът все още не може да ни открива, въпреки новите свръхмодерни радари, съвсем близо в Норвегия. Освен това, вече ни инсталират и свръхзвукови ракети – докато ни търсят, можем да сме изстреляли смъртоносните си заряди.

Освен това, вече разполагаме с 2 самостоятелни камери, които събират целия екипаж и от дълбочина 50 м при авария излизаме на повърхността, което осигурява пълно спокойствие за екипажа.

Но авария може да има само при световна ядрена война, която никой няма да допусне.

От: РИА Новости
Потребител:


Коментар: