Прегледи: 4791 - Коментари: 0
"ЦИГУЛАРКАТА" НЕзаслужено спечели "Любовта е лудост" – 2019

"ЦИГУЛАРКАТА" НЕзаслужено спечели "Любовта е лудост" – 2019

Поредната награда за квазиинтелектуален филм беше дадена на Международния филмов фестивал "Любовта е лудост".

Темата беше прозрачно-ограничена в днешния свят, наситен до свръхчервено от световното противоборство между Запада и Изтока, съответно между САЩ и Западна Европа и от другата страна Китай+Русия и още няколко държави – Иран, Турция, Венецуела, Никарагуа, Сърбия и пр. На фона на този световен сблъсък е важна всяка лична съдба, всяко чувство и нова идея. Но!

За съжаление награденият с Голямата награда на Фестивала – "Златната Афродита" финландски филм, нямаше нито нова идея, нито ново послание. Заниманията и чувствата на една пострадала водеща цигуларка и младият й ученик нямаха практически никакво обществено пространство. Стара тема за любовта на млад и зрял човек, /не/възможна и НЕестествена.

Моят баща имаше една интересна фраза на скучните и слаби творби на изкуството: "Трябва да се почешеш, за да се разсмееш или поплачеш." "Каква любов!" – би възкликнала някоя снобка-лелка. "Каква изсмукана неистина!" – би казал преживелият много и много помъдрял в живота човек.

За мене филмът бе скучен и частен случай. Явно финландците нямат кой знае какви проблеми, ама това им е проблемът. Та режисьорът Пааво Вестерберг ни разказва Своята история, която няма нищо почти общо с Голямата и Истинската история на нашето време.

Защото световните миграционни и соросоидно-глобалистки проблеми ще ги връхлетят със "страшна" сила и ще им бъде абсолютно безразлична една неестествена любов ПОЛУсвързана с изкуството.

Димитър КУНЕВ – Български и Словянски

Допълнение: Тазгодишният Фестивал бе иначе на високо равнище. Имаше прекрасни филми за истинския живот на "днешния" човек, направени с любов и майсторство. Но модата в световното "изкуство" се диктува не от Вечната естетика, а от неолибералните свръхтоталитарни постулати.

На снимката: Със светлата риза – Председателят на журито - Виктор Чучков-син
Потребител:


Коментар: