Прегледи: 4703 - Коментари: 0
27-ма филмова "Любовта е лудост" + изненади

27-ма филмова "Любовта е лудост" + изненади


Вчера във Фестивалния и конгресен център във Варна премина официалната пресконференция-представяне на програмата на 27-ия Международен филмов фестивал "Любовта е лудост".

Представиха я Директора на Фестивала проф Александър Грозев и Директора на ФКЦ Тошко Гяуров. Отново 12 са конкурсните филми – от България /"Пътуващо кино" на режисьора Илия Костов с водещи артисти Катерина Евро, Любен Чаталов и Юри Ангелов/, Аржентина, Португалия, Русия, Финландия, Германия, Унгария, Румъния, Канада, Индонезия, Полша.

Изненадата е неизвестността за филма от закриването, като фестивалът се отрива на 23-ти август, петък, отново в петък – 30-ти се закрива, но прожекциите продължават и до 01-ви септември, неделя. Друга изненада е обновената зала "Европа", с което се похвали заслужено директора на ФКЦ г-н Гяуров – нови седалки, разширение между редовете и по-амфитеатрално разположение на местата.

Самият фестивал е най-посетеният и на най-високо равнище от всички летни фестивали във Варна, от създадането през 1993 г до сега. Освен конкурсните филми, центърът т.г е от наградени филми от тазгодишния филмов фестивал в Кан, като и официалното откриване е с такъв филм – комедията "Двойствен живот", френски, с режисьор Оливие Асаяс, в главните роли извествата Жулиет Бинош и Гийом Кане.

Журито е следното: Виктор Чучков – син, Председател, България /оповестен като млад-зрял режисьор/, артистът Александър Перкинс, Великобритания, актрисата и режисьор Чийдем Сезгин, Турция, театралния и филмов критик Илеана Пернес Даналаче, Румъния и рускоезичната артистка от Казахстан Ирина Линдт.

Наградата за цялостно творчество на тазгодишния фестивал ще бъде връчена на варненския артист Михаил Мутафов, за когото проф Грозев каза няколко чудесни неща.

Очаквам с вълнение и нетърпение /въпреки зловредното влияние на Холивуд/ и чудесни човешки филми за най-силното и лудо/нормално човешко чувство – любовта на фестивала "Любовта е лудост".

Димитър КУНЕВ – Български и Словянски
Потребител:


Коментар: