Прегледи: 3679 - Коментари: 0
ОЦЕНКА на българските отбори във футболните Евротурнири

ОЦЕНКА на българските отбори във футболните Евротурнири

Снимка: РодинаБг.ком

Нашите оценки:
Лудогорец среден 3,00

Локомотив Пд мн. добър 5,00

ЦСКА мн.добър 5,00

ФК Левски среден 3,00

Ето първо резултатите дотук:

Лудогорец – Ференцварош /ШЛига/ 2:3/ 1:2
Лудогорец – Валур /ЛЕвропа/ 4:0/ 1:1 /Втори предварителен кръг/

Локомотив Пд – Спартак Търнава 2:0/ 1:3 /Втори предварителен кръг/

ЦСКА – Титоград 4:0/ 0:0 /Първи предварителен кръг/
ЦСКА – Осиек 1:0/ 0:1 /с дузпи: 4:3/ /Втори предварителен кръг/

ФК Левски – Ружомберок 2:0/ 2:0 /Първи предварителен кръг/
ФК Левски – АЕК Ларнака 0:4/ 0:3

Общо спечелените точки на родните отбори са 14, но общият коефициент за Българско за тази година след досега изиграните мачове е 1,625. Може да преброим и загубените от тимовете ни точки – също 14, което прави общата оценка точно добър 4,00. Разбира се, при класиране за Третия предварителен кръг на 3 от 4 отбора, можем да повишим леко общата оценка – до добър 4,25.

Нека да приемем, че единствено шампионът Лудогорец има сериозни шансове да отстрани уелския ТНС, което при спечелени 3 или 4 точки ще повиши коефициента ни до 2,375. Освен това, при повече късмет Локомотив срещу френския Страсбург и ЦСКА срещу украинския Заря може да добавят 1 или 2 точки – това ще вдигне при един реален мах нашия клубен коефициент в Европа до 2,875. При оставащ сравнително сигурен Лудогорец в Четвъртия предварителен кръг. Ще видим колко е силен тогава съперникът на разградчани за влизане в групите на Лига Европа.

Сега да изкажем основанията си за поставените оценки. Първо за Лудогорец. Поставяме оченка среден 3,00, защото от възможни 8 точки, "орлите" взеха само 3, под 50 %. Второ, не играха зряло срещу унгарския шампион Ференцварош, а и загубиха 1 точка от непретенциозния Валур от Исландия. На шампиона липсваше стратегическо и тактическо футболно поведение, като можем да ги оправдаем с липса на късмет единствено за мача в Рейкявик.

За нас Локомотив Пд надхвърли себе си, но не може да получи отличен, защото при числено надмощие над едно полувреме с 11 срещу 10 допусна 3 гола. За радост, футболистите от Тракия не само се съвзеха и вкараха "златен" гол като гост, но и пропуснаха още поне един. Бранеха се и мъжки, и с майсторство. Да не пропуснем, че в Пловдив "смърфовете" отбелязоха 2 "чисти" гола, което срещу средносилен и опитен в Евротурнирите отбор като Спартак Търнава е сериозен домакински резултат. Да напомним, че преди няколко години ФК Левски отпаднаха срещу словашкия отбор при 3:2/ 1:2.

ЦСКА получава петица, а не отличен заради безличното представяне в Титоград, където играха вяло, уповавйки се на 4-те гола преднина от София. Но това не е поведение на дори средносилен европейски клуб. + почти слабото първо полувреме в Осиек, когато без малко да получат незаличима разлика. Все пак, след късмет, мъжко и разумно футболно поведение в страната вицесветовен шампион, "армейците" се поздравиха, за втора поредна година са в Трети предварителен кръг. Да припомним, че миналата година Славия игра равностойно срещу отново хърватски отбор, Хайдук, но нямаше късмета на съгражданите си от София. Сега срещу Стасбург /Бел.РодБг - Славия е елиминирала Страсбург преди години./ отбор от страна Световен шампион от последното Световно първенство в Русия, ще видим истинската цена на ЦСКА.

Много хули се изсипаха срещу ФК Левски, но нашата справедлива оценка е среден 3,00, а не слаб 2,00. Елиминирането на Ружомберок, сънародник на Спартак Търнава с 2 последователни победи с 2:0, не е за подценяване. Общият резултат срещу кипърския АЕК Ларнака 0:7 е вече диагноза за провал. Само един епизод: дузпата на Райнов, който при 0:0 в София засилен подсече кипъреца в собственото наказателно поле. Грешка на футболист на ниво не юношеска, а детска футболна среща. Все пак ФК Левски е добре не да изпадат в кома, а да си направят цялостен анализ, за вече над 10 г суша в Българско, а още по-лошо – в Европа. И нещо /не/лично – не може да носиш името на Свети Българския Апостол и да срамиш името му. И на милионите левскари, някои от които са причина за наказанията на столичани от УЕФА, която и без това е антиизточноевропейска, тем паче антибългарска – антиправославна и антисловянска.

Предстоят решителни сблъсъци, ние от редакцията на националистическия е-вестник РодинаБг.ком смятаме, че освен Лудогорец, при зряло футболно поведение, и ЦСКА имат някакъв шанс срещу Заря от Луганск. Добре е за софиянци, че заради фашистките изцепки на досегашното ръководство на Украйна срещу етническите руснаци в Донбас, мачът ще се играе в Запорожие, т.е не пред същинските запалянковци на Заря.

Само да добавим, че дотук българските отбори спечелиха 2,5 мил Евро или близо 5 мил лв. Друг е въпросът, че влизането на само един отбор в Лига Европа носи по 60 000 Евро на всеки клуб от Първа лига.

Като изключим Лудогорец, ЦСКА и ФК Левски, тези 60 000 са четиримесечните заплати на останалите родни първолигови отбори.

Димитър КУНЕВ – Български и Словянски, както и спортен журналист
Потребител:


Коментар: