Прегледи: 6295 - Коментари: 3
КАК княз Святослав съкруши Хазарския /юдейския/ каганат

КАК княз Святослав съкруши Хазарския /юдейския/ каганат

От: Владимир Россия

ЗА ПОБЕДАТА на русите над хазарите в летописите се говори твърде сухичко.

А нали това събитие е знаково не само за Древноруската държава! То е свръхважно и за цяла Източна Европа, вкл за Българско:

"Как сега се готви Вещият Олег
да отмъсти на глупавите хазари..."

Впрочем тези стихове на Пушкин са всичко, което знае за хазарите средностатистическият гражданин. Да отбележим – те "глупави" не са били. По-скоро – обратното.

Първо – удало им се да вземат под свой контрол най-важните търговски артерии – "Великият път на коприната" и "Пътят от варягите до гърците". Второ – те "грамотно" обложили с данъци много народи и племена /Бел.РодБг – Правят го още по-цинично и днес./, в това число племенния съюз на поляните /Бел.РодБг – Днешните поляци./, вятичите, радимичите и северяните /Бел.РодБг – Все словянски племена./.

Даже някои европейски крале се намерили във финансова зависимост от хазарите. За сметка на транзита, митата, данъците, преноса и търговията с роби /Бел.РодБг – Както възникват ФАЩ./ те небедно са живели няколко века. И едва Святослов, князът руски, успява да сложи край на тяхното грабителство на народите.

Походът срещу каганата Святослав обмислил сериозно. Събрал двайсетхилядна войска, но от авантюризъм се въздържал – лице в лице между Дон и Днепър решил да не тръгва, тъй като хазарската конници била жестока сила в степта.

През 965 г словянското войнство се пуснало с лодки по Ока и Волга, пътьом разгромявайки волжките българи /Бел.РодБг – Тогава и сега мюсюлмани./, и се разположило пред град Итил –духовния център на Каганата. Хазарите очаквали словяните между Дон и Днепър и появата на Святослав в тила им станала неприятна изненада. Юдейската върхушка се разбягала, а дезорганизираните защитници на града били поголовно избити. След Итил паднал Семендер, след това Саркел – всички ключови крепости на каганата.

Като се лишили от "почва под краката", хазарите се разбягали по краищата на своята първа империя и започнали бързо да отслабват – да губят своето икономическо и политическо тегло. Но най-важното: зараждащата се руска държава получило под свой контрол най-важните търговски пътища, които станало залог за развитието му. Търговията между Азия и Европа започнала да върви без хазарски посредници – и от това спечелили реално всички – и Русия, и Европа.

Да, след легендарния поход на княз Святослав /който продължил не повече от 3 г/ каганатът-смукач все още посъществувал мъничко. Неговите представители се опитали да вземат исторически реванш и да обърнат в юдаизма княз Владимир, но опитът не сполучил.

В Х в хазарската държава, Слава на Бога, окончателно отслабнала и завинаги изчезнала от политическата карта на Европа.

От: zen.yandex.ru

Превод: Димитър КУНЕВ – Български и Словянски
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Истината     Дата: 2019-07-13 04:59:04    
Истината
http://www.extremecentrepoint.com/archives/4878

2. Потребител: Стоян     Дата: 2019-07-13 17:11:05    
"Истината" от Постинг № 1 е поредната ционистка лъжа.

3. Потребител: Честен     Дата: 2019-08-12 15:07:24    
Много интересно - соросоидите твърдят, че до Иван Грозни Киевска Рус е била Украйна. Да - тя е била О!крайна на Русия. Тогава от текста на "истината" /чети: ционистката лъжа/ следва, че именно Усрайна е унищожила Българско през 967 - 971 г. Смешни са новите "историци", платени от ОО /чети: тоалетна, а не Отровено общество/.