Прегледи: 4955 - Коментари: 0
ВАРНЕНЦИ ПРИЗНАВАТ РОЛЯТА НА АТАКА В ЗАЩИТА НА МОРСКАТА ГРАДИНА

ВАРНЕНЦИ ПРИЗНАВАТ РОЛЯТА НА АТАКА В ЗАЩИТА НА МОРСКАТА ГРАДИНА ВАРНЕНЦИ ПРИЗНАВАТ РОЛЯТА НА АТАКА В ЗАЩИТА НА МОРСКАТА ГРАДИНА

МОРСКАТА СТОЛИЦА НА ПРОТЕСТ СЛЕД ТРАГЕДИЯТА С ПРЕГАЗЕНОТО ДЕТЕ

В късните следобедни часове на неделния ден от 18,00 хиляди варненци се събраха на протест пред сградата на Община Варна след като ден по-рано във морската градина на импровизиран паркинг бе прегазено тригодишно дете.

Организаторите на проявата на недоволство бяха различни групи събрали се чрез социалните мрежи, сред които се открояваха активисти на редица протестни движения през годините в защита на Приморския парк, който варненци наричат "Зелените дробове" на своя град. Организаторите на протеста, чието ядро са членове на фейсбук групата в защита на морската градина от застрояване, поставиха две основни искания пред местната власт:

Незабавно да се забрани всякакъв достъп на моторни превозни средства на територията на приморския парк, съгласно член 15 от правилника за движение по пътищата, който категорично забранява всякакво предвижване или паркиране на автомобили на територията на градските паркове за отдих и детските площадки. Второто искане на недоволните е Община Варна незабавно да инициира разследване, относно това, кой е издал разрешителни актове, за нерегламентираното и безконтролно паркиране в градината, което доведе до трагедията.

Родолюбивата варненка, с будна гражданска съвест – адвокат Мария Димитрова, като част от организационния комитет в защита на морската градина, припомни, как над 30 хиляди варненци дадоха своя подпис с искане за референдум, който окончателно да спре всякакви форми на посегателство над парка, но отново надделя лобизмът в Общинския съвет, както и в местната съдебна власт, и така справедливият глас на варненци за един по-зелен и чист град бе отхвърлен. В своето обръщение към гражданите на Варна, Димитрова припомни за единствения справедлив глас в подкрепа на референдума – този на общинския съветник от ПП АТАКА – Добрин Иванов, който сам сред своите колеги дръзна да се изправи срещу трибуквената мафия в морската столица и да натисне бутона "ЗА", относно искането на варненци за местен референдум за приморския парк.

Действията на Иванов тогава бяха провокирани както от неговата будна гражданска позиция, така и от последователната политика на варненската структура на ПП АТАКА в лицето на нейния бивш общински съветник и настоящ председател – Станислав Темелков в защита правото на обикновения гражданин срещу апетитите на строителната мафия. Тези факти и последващите ги събития е крайно необходимо да се знаят от обществеността, имайки предвид, че остава по малко от половин година до предстоящия вот за местна власт и самоуправление.

Не би било зле всеки да определи своите предпочитания и да взема активна позиция на избори не на база обещания, концерти или почерпки, а въз основа на трезва равносметка за това – кой, как и за какво е гласувал през годините в качеството си на общински съветник.

Александър Атанасов - Варна
Потребител:


Коментар: