Прегледи: 5353 - Коментари: 0
ВИРТУОЗ вдъхнови откриването на музикалното "Варненско лято"

ВИРТУОЗ вдъхнови откриването на музикалното "Варненско лято" ВИРТУОЗ вдъхнови откриването на музикалното "Варненско лято"

С прекрасно изпълнение на цигуларя Бенямин Шмид /на горната снимка/ на Концерта за цигулка и оркестър № 1 от Сергей Прокофиев бе открит 93-ият Международен музикален фестивал "Варненско лято – 2019".

На откриването присъстваха кметът на Варна Иван Портних /на долната снимка/, представител на министъра на културата и маестро Марио Хосен – музикален директор на Фестивала. Кметът оповести, че Варненският фестивал е обявен от Европейските културни институции за един от 24-те музикални фестивали в Европа с оценка за "качество". А музицирането на Филхармоничния оркестър на Варна с първа цигулка Анна Фурнаджиева бе точно качествено, но и също вдъхновено.

По традиция Фестивалът бе открит с рапсодия "Вардар" на Панчо Владигеров, а диригент бе маестро Георги Димитров, който дирижира и следващите два номера. Изненадата на откриването бе Бенямин Шмид, който свири не само виртуозно, но и вдъхновено. Публиката притаи дъх, защото музиката на Прокофиев за цигулката бе невероятно трудна, многопластова, противоречива, с изключително широк диапазон. Професионализъм и мощна чувствителност – ту фина и нежна, ту пламенна и страстна изливаха лъкът и струните на Шмид.

Що се отнася до самия Концерт № 1 на Сергей Прокофиев, музиката за оркестъра не е на нивото на солото цигулка. Вероятно композиторът и точно това е целял – да изпъкне цигулката.

С "Благородно видение" на Хиндемит приключи началото на празника на великата музика във Варна.

Димитър КУНЕВ
Потребител:


Коментар: