Прегледи: 3628 - Коментари: 5
ДЕНЯТ НА БОТЬОВ И РАВНОСМЕТКАТА: НЕПРИЗНАТ ОЗНАЧАВА ИЗБРАН

ДЕНЯТ НА БОТЬОВ И РАВНОСМЕТКАТА: НЕПРИЗНАТ ОЗНАЧАВА ИЗБРАН ДЕНЯТ НА БОТЬОВ И РАВНОСМЕТКАТА: НЕПРИЗНАТ ОЗНАЧАВА ИЗБРАН

ВАРНЕНСКАТА АТАКА НЕ ПРОПУСНА ПОЧИТТА КЪМ БОТЬОВ И ПАДНАЛИТЕ ЗА БЪЛГАРСКАТА СВОБОДА

Днес от 10,30 във варненската Морска градина се проведе ежегодното общоградско поклонение пред делото на гениалния поет и революционер – Христо Ботьов и всички знайни и незнайни герои, пролели кръвта си за освобождението на Майка България от петвековното турско иго.

Както всяка година и днес – на 143-та годишнина от гибелта на този велик българин, бе проведена родолюбивата проява включваща поднасяне на венци и цветя пред паметника, заупокойна молитва в памет на героите, както и военен ритуал от представителната рота на Военноморските сили на Република България. Венец бе поставен и от името на общинската структура на ПП АТАКА под ръководството на председателя - Станислав Темелков, общинския съветник – Добрин Иванов и отговорника на варненския областен клуб – Венцислав Стефанов. Местният активист на патриотичната кауза – Богомил Аврамов – Хеми рецитира незабравими и завладяващи откъси от ботьовата поезия.

За кой ли път варненските националисти отчитат някои непреходни максими, които и днес не са загубили своята актуалност от епохата на национално-освободителните ни борби. Много рядко истинските герои, посветили целия си живот за святото дело на свободата и правдата биват признати приживе от техните съвременници. Обикновено тези, които застават зад тях, са малцина, а мнозинството нерядко е склонно да ги изпрати на Голгота, както се е случило с нашия спасител – Господ Бог Иисуса Христа.

На този ден всеки истински родолюбец се сеща за едно: Блажени са душите на онези, които познават истината, вярват в нея, отстояват я без страх и са готови във всеки един момент да се превърнат в мъченици в нейно име. Те са винаги хулени и отритвани от мнозинството околни.

Но тяхното непризнание всъщност е сигурният път към безсмъртието.

Александър Атанасов - Варна
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Тони     Дата: 2019-06-02 22:28:29    
Но тяхното непризнание всъщност е сигурният път към безсмъртието най много ми хареса

2. Потребител: Силвестър Сталуон     Дата: 2019-06-07 12:51:55    
Подир погрома руският посланик Неклюдов побягна от София. Чичо Петър, сръбският крал го награди с най-голям орден за заслуга към сръбските интереси. Защо кралят на Сърбия награждава един пълномощен министър, който действувал в друга държава, в София?.. По заповед от своето началство той, Неклюдов, дирижираше нашите русофилски кабинети, които му служеха за кукли, дирижирани от него, слепи оръдия. Всяко утро той се осведомяваше от нашите министри за състоянието на нашите войски, где кои части се намират, где е голямата сила и где се намира слабата ни страна. Всеки ден Неклюдов чрез Хартвига държеше сръбското правителство в знание за движението и положението на частите на нашата армия. Значи Руското дипломатическо агентство в София е служило за шпионско отделение на сръбската армия… Но не е само тази заслугата на Неклюдов. Той издавал заповедите за отстъпленията и настъпленията на нашата армия. В помощника на главнокомандващия, в генерала Савов, се съзряло и посрещнало едно препятствие за правилното командуване на армията ни от Неклюдов. Затова генерал Савов се замести от генерал Радко Димитриев, най-благонадеждния, послушен русофил. Где ги не сееш, тамо не поникнуват руските дипломати… Не 16 юний, а 18 юний създаде погрома на България, когато Неклюдов заповяда да отстъпи нашата армия по всички линии. Ако не беше тая заповед, т.е. ако не беше се извършило това отстъпление, цялата сръбска армия щеше да попадне в плен. Тогава и гърците щяха да бъдат унищожени…

Цочо Билярски

1914 г.

3. Потребител: Истината     Дата: 2019-07-13 05:14:34    
Истината
http://istinata.bg/?p=268

4. Потребител: Истината     Дата: 2019-07-13 05:23:02    
Истината
http://daniivanov.blogspot.com/2018/06/blog-post_87.html?m=1

5. Потребител: Честен     Дата: 2019-07-14 08:41:22    
Русия ли ни е виновна, че на 16 юни 1913 нападаме всички наши съседи? Русия ли ни е виновна, че Фердинанд прогермански и проавстрийски напада Цариград въпреки предупреждението на ВСИЧКИ Велики сили да не го прави? Русия ли ни е виновна, че вместо да останем с излаз на Бяло море, тръгваме на самоубийствена война за чукарите на Македония? Билярски ли, тъпата чутура на македонстващите ли, няма значение - губим питомното, като тръгваме с българския бабаитлък да умираме за дивото. И - винаги, когато тръгваме срещу Русия, губим. Ето и сега, от 9 мил сме 7 и вървим надолу, като сме най-бедните в Европа, за първи път в историята си руснаците живеят по-добре от нас, имат с над $ 100 средна заплата. Да, Русия ни е виновна, че сме прости.