Прегледи: 8694 - Коментари: 1
НЯМА ДА ЗАБРАВИМ, НЯМА ДА ПРОСТИМ – 104 Г АРМЕНСКИ ГЕНОЦИД

НЯМА ДА ЗАБРАВИМ, НЯМА ДА ПРОСТИМ – 104 Г АРМЕНСКИ ГЕНОЦИД

АРМЕНЦИТЕ ВЪВ ВАРНА СИ СПОМНИХА ЗА ТУРСКИТЕ ЗВЕРСТВА, АТАКА НАСТОЯВА – ТОВА Е ГЕНОЦИД

В късния следобед на 24-ти април от 17,00в светата Апостолическа църква – "Свети Саркиз" традиционно се събраха представителите на арменската общност във Варна, за да припомнят за кой ли път на широката общественост за едно от най-чудовищните престъпления срещу мира и човечеството на ХХ век – Арменския геноцид.

Милион и половина са били изкланите, а още няколко пъти по толкова са прогонените от своите собствени земи и принудени да оцелеят като народ пръснати из почти целия свят. В морската столица Арменската общност е една от най-многочислените в цяла България и поради това всяка година на този ден мъчениците на турското зверство се почитат с внушителни шествия и църковен ритуал с поднасяне на Венци и цветя в тяхна памет.

По традиция и тази година Варненската структура на политическа партия АТАКА с председател – Станислав Темелков, общински съветник – Добрин Иванов и отговорник за клуба и дейността на местната организация – Венцислав Стефанов взеха активно участие във възпоменателната церемония. Този път варненските националисти поднесоха венец пред паметната плоча посветена на геноцида, която се намира в двора на църквата. По думи на активисти, жертвите на масовите кланета и гонения от онези времена са мъченици със статут на Светци, които са понесли цялото страдание най-вече заради своята непоколебима вяра в Светото Източно Православие.

Солидарността на АТАКА с огромната трагедия на арменския народ е силно мотивирана от последователността в своите възгледи по този въпрос, които партията защитава през годините. Българския парламент се обедини около декларация, с която България признава събитията от 24-ти април 1915 г като "Масово изтребление".

Единствената българска партия АТАКА обаче е категорична в своето настояване – във всички официални документи на Българската държава срещу тази паметна за арменския народ дата недвусмислено да стои думата "геноцид". Именно такова е желанието и на арменската общност у нас. Неслучайно в официалното слово поднесено от организаторите на проявата към всички поканени гости – представители на политически партии и неправителствени организации се посочи:

Това, което Турците направиха на Арменците никога няма да бъде забравено, защото никога няма да бъде заглушен викът за справедливост, желанието за възмездие, въжделението за праведност. Никога не ще се превърне в реалност пъклената мечта на Турците в света да остане един арменец и то в музея. Бог е праведен и ние сме Християнска нация. Нашите искания са справедливи и за това те няма да престанат. Докато има и един Арменец на тази планета стремежа към тържеството на правдата не ще загасне.

Арменците заявяват още, че борбата им ще продължи докато получат пълно възмездие, чрез официално признаване на геноцида от страна на Турция и получаване на съответното извинение за това чудовищно престъпление. Ученици от Арменското училище в морската столица прочетоха стихове посветени на тази трагедия именно за да поддържат жива паметта за турските изстъпления.
По традиция арменците, заедно с варненските патриоти потеглиха на общоградско шествие от църквата – "Свети Саркис" по бул. "Княз Борис I" към паметната плоча на геноцида до сградата на община Варна, там отново бяха поднесени венци и цветя.

Александър Атанасов - Варна
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: муспи     Дата: 2020-01-06 01:38:32    
Въпросът за Арменския геноцид все ще си стои в семитските медии, а други няма по света, заради купа противоречия в него, но създаващи творческа атмосфера в еврейското световно господство. Да споменем само този типично семитски тарикатлък, за се вдигнат на нещо като въстание когато турската армия по време на Първата световна война е на фронта. Веднага непреодолимо и за семитската пропаганда - какво въстание може да вдигне племе на лакей и търгаши, че да е нужна армия, а и това лукаво племе е било навлязло във властта и в обкръжението на султана, както е правило през цялата си ориенталска история. Неговото християнство е такова, че не е дразнело турците. Имало е кланета след като армията се върнала от фронта, но кога турция не е клала - това си е тяхното дишане, а пък да сравним Арменския геноцид с петвековния наш, за да видим кой е по голям?! Турция е дивашка страна, чужда на Европейските идеи че това насреща е също живо, и иска по цивилизован подход. И турци и арменци са примитивни като сегашните бежанци, - нахлуват в Европа да си спасяват живота от войната, накацват като мухи върху Пособията, и щом си уредят документите заминават на екскурзия до тази война, да се перчат като западни туристи.
Когато арменците след този Голям Геноцид бягат в България, са им казали, че и ние българите сме биле под турско и ще ви приемем, но сме млада държава и пари нямаме, затова ще ви дадем земя. Да чуе това семит е все едно да го ударят по главата с тази земя, но са премълчали, приели са я, после са я продали като в бедна държава, но с парите успяват да покрият Граф Игнатиев с прочутите арменски магазинчета за бижутерия и сутиени. След като се поукрепват в живота, започват да си търсят сериозна работа. Каква? - Държавна Сигурност, цивилната, секретна полиция, да топят този народ дето ги прие. Когато идват комунистите и избиват класовия враг, без арменците, и евреите естествено - то евреите движат цялото шоу, в новата, Народна милиция, арменците са в ДС. Отиваш в паспортното на Лъвов мост да попиташ защо не са те пуснали до Италия - всеки гражданин има право да попита, опасното е ако не питаш?! Там ти казват че всичко зависи от Полковник Саркисян, влизаш след опашка в баровски кабинет, бюро и пушек от скъпа пура. Полковника те изслушва и казва вежливо - трябва да се обърнете към Полковник Амбарцумян. Той те пита благо - каква Ви е дейността в Комсомола, смънкваш че вече си излязъл от комсомолската възраст. - Нее, до 30, че в някои случаи и до 36. Другарите са изпратили доста прохладна информация за Вас. - Напускаш усмихнат и вежлив.