Прегледи: 9218 - Коментари: 0
АПРИЛСКАТА ЕПОПЕЯ И ЗАСЛУЖЕНАТА СВОБОДА

АПРИЛСКАТА ЕПОПЕЯ И ЗАСЛУЖЕНАТА СВОБОДА

С ВЕНЦИ НА ПРИЗНАТЕЛНОСТ АТАКА – ВАРНА ПОЧЕТЕ ГОДИШНИНАТА ОТ АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ

След дългогодишно прекъсване Варна отбеляза с общоградско поклонение годишнината от избухването на Априлското въстание.

Това се случи днес от 10,00 във варненския приморски парк на Алеята на възрожденците пред паметника на бележития български национал-революционер – Гавраил Хлътев, по известен под името Георги Бенковски. Десетки членове и симпатизанти на политическа партия АТАКА организирани от местната структура на партията с председател – Станислав Темелков, общински съветник – Добрин Иванов и отговорник за местния клуб – Венцислав Стефанов с поднасяне на венци изразиха своята най-искрена признателност пред делото и саможертвата на априлци. Пред паметника на водача на хвърковатата чета бе отслужена заупокойна молитва от името на Варненската и Великопреславска митрополия в памет на загиналите за свободата на България, а също така и за мъченическите жертви на последвалите турски зверства при потушаването на въстанието.

Тази година венците от името на националистите в морската столица бяха два: Единият бе от общинската структура, а втория – от кметството на район "Приморски" със зам.-кмет – Станислав Темелков, който е и председател на варненските патриоти.

Родолюбците отбелязаха този ден по-скоро като празник, защото на днешната дата практически се навършват 143 г от самото избухване на въстанието, а не толкова от падналите жертви. Това в действителност е светъл миг в новата българска история, тъй като той на практика поставя началото на освобождението ни. 20-ти април 1876-та г, който българския народ дръзва да излезе с оръжие срещу своя петвековен поробител в действителност е онзи величав момент, предопределящ по-нататъшната съдба на нашия народ: Да възстановим своята държавност върху тази изконна земя, която повече от 1300 години се е наричала и продължава да се казва България.

Патриотите със задоволство отбелязват факта, че след канонизирането на жертвите от клането в Батак и превръщането на българския национализъм в незаобиколим политически фактор вече и официалната власт – все още крепителка на неолибералното статукво започва във все по-голяма степен да отдава значение на 20-ти април, който с чиста съвест можем да наречем Българския Великден. Мисълта за ден като днешния, доказващ, че свободата не ни е дадена даром се явява упование за нас да продължаваме със същия неугасващ плам в сърцата си да браним своя суверенитет.

От днешните заплахи на глобализма и ценностния упадък.

Александър Атанасов - Варна
Потребител:


Коментар: