Прегледи: 11351 - Коментари: 1
СТРУНЕН КВАРТЕТ КОЛЕГИУМ ИЛИ БЪЛГАРСКАТА АПОКАЛИПТИКА

СТРУНЕН КВАРТЕТ КОЛЕГИУМ ИЛИ БЪЛГАРСКАТА АПОКАЛИПТИКА

ВАРНА ПОЧЕТЕ КРЪГЛАТА ГОДИШНИНА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПАНЧО ВЛАДИГЕРОВ

С тържествен концерт във варненската художествена галерия днес от 11,00 бяха отбелязани две изключително значими за българската култура и изкуство годишнини.

В настоящата календарна година се навършват 85 г от създаването на Съюза на българските композитори, а също така и кръгла 120-годишнина от рождението на един от най-великите автори на класическа музика – Панчо Владигеров. Бележитият български композитор бе представен пред варненската публика от струнен квартет "Колегиум" и оперната певица – Линка Стоянова. Варненските почитатели на класическата музика получиха възможността да се насладят на прекрасния глас и на най-младата – може би бъдеща звезда в оперното пеене – Диляна Обрешкова.

Концертът бе строго тематичен в стилово отношение, тъй като изпълнителите бяха подбрали в репертоара си шестимата най-известни български автори, които в своето цялостно творчество създават живата връзка между класическата музика и българския фолклор. Става дума за Панчо Владигеров, Любомир Пипков, Марин Големинов, Парашкев Хаджиев, Красимир Кюртчийски и Георги Андреев.

Особено впечатляващо бе финалното изпълнение на квартета, когато представиха симфоничната фолкметъл композиция на Георги Андреев – Шопска токата. Тежкият звук от струните на виолите заедно с тези на една от най-добрите варненски челистки – Кремена Христова - буквално взривиха публиката в стила на световно известната група "Апокалиптика", като в същото време изпълнението ни накара да се почувстваме горди и като българи. Това е така, защото в случая умелото стилово вплитане на класика, хевиметъл и и традиционен български фолклор в "Шопската токата" на Георги Андреев ясно ни показа, как геният на българското музикално творчество е в състояние да създава произведения на световно ниво, в които обаче на преден план да изпъква българската национална идентичност.

Неслучайно изпълнителите бяха избрали именно днешната дата, в която варненци да бъдат заредени богато с тази колосална сила на българската култура и дух. 23-ти март – ден еднакво близък до астрономическата пролет и големия Християнски празник – Благовещение. Тук и в двата случая символиката е новото начало, зачеването на новия живот, което може да се тълкува и като едно горещо благопожелание от страна на тези талантливи изпълнители към всички нас да вярваме и да се надяваме, че България ще я има.

Докато Духът на тази богата култура е жив.

Александър Атанасов
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Ангел Василев-примариус -     Дата: 2019-03-27 06:21:23    
Уважаеми г-н Атанасов, похвално е решението да отразите нашето събитие. Но,би било коректно, ако се бяхте свързали с мен- Прилариуса на квартета. Тъй можеха да се избегнат, доста неточности. Моят тел. 0876 393 876 Очаквам да се чуем за корекции.