Прегледи: 10078 - Коментари: 1
ДЪЛГЪТ ПРЕД БОГА Е РАВЕН НА ДЪЛГА КЪМ РОДИНАТА

ДЪЛГЪТ ПРЕД БОГА Е РАВЕН НА ДЪЛГА КЪМ РОДИНАТА ДЪЛГЪТ ПРЕД БОГА Е РАВЕН НА ДЪЛГА КЪМ РОДИНАТА

ВЕНЕЦ ЗА ВАСИЛ ЛЕВСКИ ОТ АТАКА – ВАРНА – 146 Г СЛЕД ГИБЕЛТА МУ

Днес от 11,00 във варненския Приморски парк се проведе традиционният военен ритуал и общоградско почитане на Апостола на българската свобода – Иеродякон Игнатий – Левски.

Както всяка година и в днешния ден Варна взе активно участие в националното отбелязване на деня, в който геният на българското национално-освободително движение пое по своя вечен път на безсмъртието. В честването на тази паметна годишнина в морската столица за пореден път се включиха активисти на политическа партия АТАКА. Венец в памет на великата саможертва на революционера бе поднесен от името на варненската структура на патриотите оглавявана от нейния председател – Станислав темелков, общинският съветник – Добрин Иванов и отговорника за работата на местния партиен клуб – Венцислав Стефанов.

Тази година заупокойната молитва в памет на Апостола на българската свобода бе отслужена лично от негово преосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит – Йоан. В посланието си към варненци той подчерта неразривната връзка между вярата в Бога и величавата кауза на народното дело за свобода и човешки правдини. Необходимо е да отбележим, че това схващане на Българската Православна църква тясно кореспондира с днешните консервативни възгледи на автентичните български националисти от ПП АТАКА.

Неслучайно патриархът на българската литература – Иван Вазов възпява Апостола в своя стих с думите – "Манастирът тесен за мойта душа е!" Там ясно се сочи, че напускането на Божия храм и поемането на пътя на българската национална съпротива срещу петвековното черно османско робство ни най-малко не означава отклонение от службата към нашия спасител – Господ Бог. В този ред на мисли саможертвата в името на българската свобода е равносилна на мъченичеството в името на Вярата. Докато я има в нас Апостолът на свободата ще живее вечно в сърцата ни, а неговия неуморим порив за човешки правдини ще поддържа вечно горящ огъня на борбата за отстояването на нашето национално достойнство – убедени са в това варненските патриоти от политическа партия АТАКА.

Общоградското честване завърши с тържествен марш пред паметника на Васил Левски от представителната рота на военноморските сили на Републиката.

Александър Атанасов - Варна
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Владимир Цветков     Дата: 2019-09-16 21:49:03    
Прекрасно е когато се почита паметта на хората отдали живота си за родината!