Прегледи: 10553 - Коментари: 0
ВОЕННОВЕТЕРАНИ – ДА СЪХРАНИМ ПАМЕТТА БЪЛГАРСКА И МИРА СЛЕД НАС

ВОЕННОВЕТЕРАНИ – ДА СЪХРАНИМ ПАМЕТТА БЪЛГАРСКА И МИРА СЛЕД НАС ВОЕННОВЕТЕРАНИ – ДА СЪХРАНИМ ПАМЕТТА БЪЛГАРСКА И МИРА СЛЕД НАС

МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА НАГРАДИ НАЙ-ВЪЗРАСТНИЯ ВАРНЕНСКИ ВЕТЕРАН

Днес от 10,00 в Дома на народния флот – град Варна се проведе областна отчетно-изборна конференция на Съюза на ветераните от войните в България.

Като специални гости бяха представители на военното министерство, военноморския флот, както и членове на съюза на офицерите от запаса от Варна и Шумен. Дневният ред на конференцията бе от 6 точки, в които управителните и контролните органи на СВВБ имаха възможността да отчетат своята дейност, след което да бъдат преизбрани.

В своите изказвания участниците в конференцията отчетоха необходимостта от все по-широка дейност по издирване на потомци на военноветерани, които да попълват редиците на организацията. В днешното време на безнравственост и политическо партизанство пред съюза стои тежката задача по опазване на националните ценности и родова памет на българския народ. Нелеката задача по отстояването на тази кауза се пада именно на наследниците, тъй като по неумолимите закони на биологията всяка година редиците на СВВБ оредяват – категоричен в тази позиция бе председателят на областната структура – полковник Васил Василев.

По заповед на министъра на отбраната – Красимир Каракачанов за цялостна заслуга към българската армия бяха наградени ветерани: Най-възрастният от тях – Димитър Григоров Спасов на цели 103 г получи грамота от името на министерството, както и специален медал "100 години Първа световна война". Той сподели, че независимо от политическия строй българската армия принадлежи преди всичко на целокупния български народ. Артилеристът – Димитър Спасов – потомък на тракийски бежанци, преживял многобройни победи и поражения заяви своята безгранична обич и вярност към майка България и нейния народ. Грамота и юбилеен медал получи още и Подпоручик Хиньо Николов Коларов.

Специални благодарности към членовете на съюза бяха отправени от родолюбивата варненска общественичка – Дияна Алексиева /на долната снимка/, в качеството си на водеща фигура в ежегодната инициатива – "Безсмъртният полк" – Варна. Тя отдаде особено значение на участието на ветераните в това празнично шествие посветено на победата над хитлеризма. Г-н. Василев на свой ред също благодари, тъй като според него именно тази инициатива, в която по централната алея шестват портретите и живата история на отдалите живота си за световен мир и човешка свобода се явява неделима част от онова велико и родолюбиво дело, което трябва да предаде паметта за подвига на предците ни на бъдещите поколения.

След изчерпването на предварително обявения дневен ред, конференцията бе закрита с Химна на Република България и пожелания за здраве и дълъг живот на всички участници и гости, и най-вече – Съюза на ветераните от войните в България, както и всички останали военно-патриотични организации на офицери от запаса да продължат своето съществуване и след като последния жив участник във войните поеме по своя вечен път на безсмъртната слава.

Александър Атанасов - Варна
Потребител:


Коментар: