Прегледи: 11818 - Коментари: 0
КАК руснаците разгромиха японците на Курилите

КАК руснаците разгромиха японците на Курилите КАК руснаците разгромиха японците на Курилите

Като става дума за Курилските острови, нека да припомним в долната статия как руските военни ги превземат, все едно за закуска:

За "Курилската операция" или как умеят да воюват русите

Иван Петров

За отбраната на Курилските острови японците се готвят с години.

Била създадена система от укрепления, която позволява да се издържи многодневен обстрел от основните калибри на тежките линейни кораби, а също и на бомбардировки. Укрепленията били разположени в скали, с дебелина на покритието от 4 до 50 м. Били разположени множество укрити и простреляни за покритие оръдия от всякакви калибри. Стотици укрития за пехотата и припаси, вкл бойни, които били разположени така, че при всякакви обстоятелства голямата част да остава цяла.

За ефективността на системата говори това, че един от островите в течение на 2 години от въздуха американците го бомбардирали, като при това "не нанасят на японските сили никаква вреда". Готвили се и за десант. Тези, на които евентуално се е удало да преминат през огъня на бреговата артилерия и японската авиация, ги очакват 25 000 войници, които са въоръжени /освен стрелковото оръжие/ с 500 картечници, 100 танка /част от това на долната снимка/, а също минохвъргачки, полева артилерия и пр.

Японците се готвят да воюват с американците по "тактически правила". Отначало обстрел на тежките кръстосвачи, работа на палубната и щурмовата авиация. След това десант. Но се наложило да се бият с руснаците...

Е, такава "авантюра", която приготвя на нещастните джапонци Червената армия, световната история почти не знае. При поддръжката на всичко на всичко два нещастни средни кръстосвача /СКР-и/, на 40 "десантни" съда /голямата част – прекроени от мирни лодки и корабчета/ пристигат 3 000 души. Морска пехота и пехотинци от специалното подразделение 301. Още веднъж да повторим, ако някой не е разбрал:

ТРИ ХИЛЯДИ души. Срещу двайсет и пет хиляди обучени японски войни и сто танка, застанали на отлично подготвени позиции и въоръжени до зъби.

При абсолютно гадно време за двете страни първата вълна руснаци се разтоварва под обстрел, 700 души. Тя отблъсква японците от брега към центъра на острова. В самия разгар на сражението – японска контраатака. 18 танка с поддръжка на пехота. 17 танка бърза са запалени с всякакви попадения, вкл прости коктейли "Молотов" и с противотанкови преносими на ръце оръдия.

Втора неуспешна японска контраатака, следва останалият десант. Лицето на комнадващия японец Кобаяши, на когото съобщили, че се е предал на противник, 8 пъти по-малочислен, било с преинтересно изражение.

Резултат: Блестяща победа, постигната с малко кръв. От атакуващите са живи повечето войници. Загиват от командирите. Причините за успеха са отбелязани в отчета:

1.Скритост и внезапност.
2.Високо равнище на подготовка на личния състав
3.Мъжеството и героизмът на личния състав
4.Координация на действията на всички участващи в операцията


Загиналите японци били доста повече от руснаците.

Превод: Димитър КУНЕВ – Български и Словянски

От: загопод.ком
Потребител:


Коментар: