Прегледи: 9822 - Коментари: 0
СЛЕД тръбите на брега: "Турски поток" отмива Украйна /на Русия/

СЛЕД тръбите на брега: "Турски поток" отмива Украйна /на Русия/

Поне с 12 до 22 млрд куб м природен газ по-малко ще минават през Украйна след излизането на "Турски поток" от дъното на Черно море на турския бряг:

Дъното е изминато: "Турски поток" отмива Украйна/на Русия/

Строителството на "Турски поток" излиза на финалната фаза

Русия завърши поставянето на неговата морска част. По този повод на тържествената церемония в Истанбул взеха участие президентът на Русия Владимир Путин и турският лидер Реджеп Ердоган.

Въвеждането в експлоатация на новата нишка на газопровода неизбежно въздейства на Украйна /на Русия/. За последствията от откриването на "Турски поток" за Киев медиите разказват следното:

Новият газопровод еднозначно става необходима алтернатива на транзита на газ през Украйна /на Русия/ в направление Турция, казва Глеб Наумов, аналитик на компанията "ФинИст". Но сега решението за пълен отказ лежи по-скоро не в икономическа, а в политическа плоскост, добавя Антонов.

Отказът от активно използване на украинската газотранспортна система ще доведе до това, че Турция, през която вече се доставя газ от Русия, Азърбайджан и Туркмения, ще стане не просто най-големия, а безалтернативен хъб на юго-изтока на Европа, отбелязва Алексей Антонов, аналитик на "Алор Брокер". "Фактически именно през Турция ще се снабдяват с топливо и Балканите, и Гърция, и голяма част от Източна и Централна Европа.

Това означава не само по-изгодни цени на газа на вътрешния пазар за сметка на намалението от конкуренцията при транзита, но и от ръста на дохода от транзитните договори" – добавя аналитикът.


Публикувал Роман Якутов, 20.11.2018
От: glavnoesegodnya.xyz

Превод: Димитър КУНЕВ – Български и Словянски
Потребител:


Коментар: