Прегледи: 8766 - Коментари: 6
КАК ДА ЯХНЕМ ПРОТЕСТ, ЗА ДА ГО ПОТУШИМ?

КАК ДА ЯХНЕМ ПРОТЕСТ, ЗА ДА ГО ПОТУШИМ? КАК ДА ЯХНЕМ ПРОТЕСТ, ЗА ДА ГО ПОТУШИМ?

ВАРНА СЕ ВДИГНА СРЕЩУ ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА, НО НЕДОВОЛСТВОТО ЩЕ ОТИДЕ В ТРЕТА ГЛУХА

Десетки автомобили и около 500 варненци се включиха в националните протести срещу високите цени на горивата, които от известно време се организират в социалните мрежи.

Проявата се състоя днес от 14,00 като започна с автошествие по булевард "Мария Луиза" – от Катедралния храм – "Свето Успение Богородично" към сградата на община Варна. Инициаторите на недоволството твърдят, че сегашните цени на основните горива са плод на картелно споразумение между търговците, а не толкова заради високите цени на петрола на международните пазари. Гражданите правилно и справедливо констатираха, как в предходен ценови скок до над $ 100 на барел ние плащахме близо 20 % по-малко за литър бензин или газьол.

съжаление обаче организаторите, които и да са те отново се погрижиха да омаловажат справедливото недоволство на шофьорите, както и на работещите хора в България като цяло. Това се случи чрез стихийно излизане на варненци по улицата без ясна формулировка на точни искания във връзка с конкретния проблем. Никой не обяснява на хората, че основното средство за регулацията на цените на горивата е акцизът, който държавата не дава и дума да се каже за неговото намаляване. За сметка на това бяха вкарани ни в клин, ни в ръкав чисто политическите искания на няколко майки на деца с увреждания за оставка на вицепремиера – Валери Симеонов.

За кратко граждани и автомобили блокираха кръстовището пред варненската община, но в мнозина от тях се четеше несигурност в действията, защото бе съзрян опит за омаловажаване на протеста, чрез неговата политизация. Вярно е това, че Валери Симеонов с неговите непрестанни антинародни изказвания и действия е срам и позор за българската политическа класа, но неговата оставка в случая не решава никакви проблеми. Тя нито ще смъкне цените по бензиностанциите, нито пък ще повиши доходите на населението.

На днешния ден се навършиха 29 г от началото на така наречената демокрация. Тогава ние излизахме за свободи и граждански права, но повече от четвърт век след онзи преломен 10-ти ноември ние като че ли още не сме се научили правилно да консумираме дадената ни свобода и на тази основа и не притежаваме ефективна протестна култура. Лесно се подаваме на манипулации, в следствие на които като излезем на улицата приличаме на неорганизирана тълпа, която сякаш не знае какво точно иска и е там единствено заради идеята да се протестира.

Нелогичното свързване на недоволството на неколцина майки на деца с увреждания с протеста срещу високите цени на горивата, който реално касае цялото общество си е нищо друго, освен политическото му яхване с цел потушаване.

Александър Атанасов - Варна
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Ядосан     Дата: 2018-11-16 00:49:24    
Александър Атанасов, вие ли от Атака ще говорите за "протестна култура".
Вие, които не можете да изкарате и 50 човека на улицата.
С мъка събирате 5.
Май ви е страх, че ще изтървете келепира, когато падне правителството.

2. Потребител: Ядосан     Дата: 2018-11-16 00:55:20    
Да допълня.
Протестът е деклариран като "Национален протест срещу мизерията" и една от организационните му групи е:
"Варна против геноцида на Борисов и всички досегашни управляващи мафии."

Абсолютно ясно е против какво е. Не са само горивата.

3. Потребител: Петко Огнянов     Дата: 2018-11-18 22:21:21    
ГЕРБ, БСП, ДПС и Атака в батака.

4. Потребител: Автора на материала     Дата: 2018-12-01 17:43:53    
ХАХАХА ето, че от гледна точка на времето от написването на този материал до днешния ден отново аз излязох прав. Бяхте 500 в началото, а сега излизате по-малко от 100. Това ясно показва, че вие нямате алтернатива, нямате рецепта как да решите какъвто и да е проблем. Като сте толкова загрижени за благосъстоянието на българския народ, къде бяхте през не много далечната 2014 година, когато сенатора Джон Маккейн дойде в България и се разпореди на Орешарски да се измете от властта, за да бъде спрян стратегическия за отечеството ни проект „Южен поток“? Защо тогава не излязохте по улиците на Варна и да кажете – „искаме си тръбите, искаме си газа, за да имаме евтини енергоносители, инвестиции и от там – по-високи доходи? Единствено „АТАКА“ го искаше, но не и вие – другари защитници на бедните и онеправданите. Тогава ви нямаше по улиците на града въпреки, че ако четирите тръби бяха влезли през Пашадере, Варна отново щеше да си върне статута на най-добрия град за живеене. Нямаше ви, защото просто не знаете да постигнете това, което уж искате. Единствената вярна дума в жалките ви коментари е келепира, към който се стремите – да станат онези, за да седнете вие, използвайки болката на хората и справедливото им недоволство от мизерията. Варненци обаче не са прости хора. Броя на тези, които ви следват стават от ден на ден все по-малко, по една много елементарна причина – те ясно съзнават, че с нищо не можете да им помогнете. Така, че „АТАКА“ си има план и за да го постигне умее дори и да чака, а по-скоро вие сте се запътили към батака.

5. Потребител: Тони     Дата: 2018-12-08 23:54:20    
Защо протестите са се съиденили

6. Потребител: Ангел Явков     Дата: 2019-02-12 17:35:48    
Атака е курва на ГЕРБ.