Прегледи: 10182 - Коментари: 1
РУСИЯ: Световен лидер не само на пшеница

РУСИЯ: Световен лидер не само на пшеница РУСИЯ: Световен лидер не само на пшеница

След като Западът се надяваше заради санкциите русите да "измрат от глад", а нашите блюдолизци на Вашингтон и Брюксел предричаха битки за хляб в Москва и цяла Русия, оказа се, че Москва стана № 1 производител и износител на пшеница.

Печалбата за руската хазна от пшеница само за 2017 г е над $ 3,5 млрд. Тук обаче има още един "детайл" – сериозна е печалбата от износ на овес – близо $ 180 мил, а Русия все повече задоволява нуждите си дори от ориз.

Тук не смятаме печалбите от другите отрасли на селското стопанство, но само от износ на хайвер приходите надхвърлят 900 мил:

ЛИДЕРИ не само с пшеница:
С какви още зърнени култури Русия храни света

В последните няколко години Русия така увеличи производството на пшеница, че стана световен лидер по износа й, като изпревари по този начин САЩ и Канада взети заедно.

Сега не само нефтът носи валута в хазната, но и зърното, което вече съществено влияе за пълняемостта на бюджета. А какво още Русия произвежда като зърнови култури и за себе си, и за световния пазар?

Ориз
/на горната снимка/

Оризът пристига на трапезата на русите не така отдавна, около 3 века назад, когато Петър Първи започва да "отваря прозорци" към Европа и света. В Европа вече познават ориза, основен доставчик е Япония. Русия започва отначало да купува ориз и едва преди 100 г започва сама да го отглежда. Производството на ориз в Русия е всичко на всичко 1 мил т, като все още има и около четвърт от това количество внос. Но най-късно до 2022 г родното производство ще задоволява вътрешния пазар, а след 2025 г ще се изнася вече над 1 мил т.

Елда /рус. – Гречиха, на долната снимка/

Елдата е типична руска зърнена култура, отглежда се лесно и при сравнително сурови климатични условия, каквито са руските. Елдата е диетичен продукт, а също подходящ и за тези, които махат излишни килограми. От нея може да се приготвя не само каша за гарнитура /Бел.РодБг – Това е най-широкото й приложение, вкл вече е нас в Българско./, но и да се пече потресаващо вкусен и нискокалоричен, без излишен глутен хляб, подходящ за диабетици и някои спортисти. От елда понякога се прави т.нар "елдов мед". В производството на елда Русия е световен лидер, почти 3 пъти изпреварва Китай. През 2017 г русите отглеждат над половината от целия световен добив, но самите цифри не са така високи: Русия – 1,3 мил т, Китай – 412 хил т, Украйна – 176 хил т. Общо в света се произвеждат около 2,4 мил т елда. Тя, както и оризът не са блюдо за всеки ден в страната, като износът е около 200 хил т /Бел.РодБг – Печалба $ 25 мил./. В момента световната цена е спаднала, но пък за Русия е изгодна – например в Алтайския край струва 25 рубли, или около 65 ст за кг /Бел.РодБг – Това прави около 1,4 кг хляб или каша./

Ръж
Тази зърнена култура не е капризна за отглеждане, подходяща е за бедни почви и сухи райони. Тя не се бои и от замръзвания. В Русия са добити през 2017 г 2,5 мил т /пшеница – 35 пъти повече/. Все пак изнесени са 170 мил т /Бел.РодБг: Около $ 32 мил печалба./, вкл за Българско.

Овес
Овесът се използва в Русия като каша, овесени питки и ядки – последното като диетична храна, така е и в Българско. В селското стопанство се дава за храна на животни и особено на птиците заради своите хранителни качества при угояване. През 2017 г русите са отгледали около 5,6 мил т, това е четвъртата по важност зърнена култура в Русия. Страната е световен лидер по добив на овес. Така през 2107 г Канада е отгледала около 3 мил т, а Полша около 1,3 мил т.

Русия е изнесла през 2017 г 750 хил т – около третина от световния износ.

Фотографии от: http://interiorspace.ru http://abali.ru http://travel.wmouse.ru http://www.nat-geo.ru
Публикувано 20.10.2018
От: spichky.ru
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Опааа     Дата: 2019-05-27 14:19:56    
Президент у нас хороший
Президент у нас один.
Соберемся всей страною
И ****ы ему дадим.

Мы затащим президента
На обочину в кусты.
Не мочить же на дороге
На глазах у всей страны!

Шел я лесом-камышом
Вижу - Путин нагишом
Я его туды-сюды
В общем, дал ему ****ы!

Путин шел к себе домой,
Его ебнули доской.
****ули сорок раз
До****елся, пидарас!

Не ходите девки замуж,
За партийных мудаков.
Скоро всех их похоронят
У скалистых берегов.

Приоделись депутаты
Путин красит глазки
К нам идут войска ООН
Голубые каски.

Хорошо тому живется,
Кто без Путина живет.
Бед и горя тот не знает,
И на Путина кладёт!

Путин ездил в институт
Имени Мичурина
Так и знал, что отъебут
Ну просто сердцем чуял!

Шла я мимо Мавзолея
Вижу надпись “Путин – ***!”.
Президенту вся Россия
Шлет воздушный поцелуй.

Повстречала президента
Прямо на заваленке.
Девки, Путин – это ***,
Только очень маленький.

Шел Медведев на обед
Но случился инцидент.
Его прямо у моста
Жестко трахнули в уста.

Мы Медведеву простили
Все евоны гадости.
Мы гусям его скормили
То-то было радости!

Надоели депутаты
Всюду грязь, говно и пыль.
Сделать гадам обрезанье
И отправить в Израиль.

Это правда, это правда,
Это правда сущая.
Вся “Единая Россия” -
Гниды проклятущие.

Депутатов очень много
Просто некуда девать.
Всех в канаву у дороги -
И живыми закопать!