Прегледи: 10099 - Коментари: 0
КИТАЙ категорично печели търговската война със САЩ

КИТАЙ категорично печели търговската война със САЩ

Снимка: РодинаБг.ком

ЕТО че вече няколко месеца Вашингтон /чети: Уол стрийт/ наложи санкции срещу китайския износ.

Интересни са резултатите от /не/обявената война на двете икономически свръхдържави. Очакванията бяха, че последствията от взаимните санкции /Бел.РодБг: Пекин отговори на санкциите с контрасанкции./ ще бъдат по-неблагоприятни за азиатския колос.

Ето какво обаче се получава на практика. Външнотърговският дефицит на САЩ нарасна от $ 199 млрд за месец август 2017 г до $ 229 млрд през 2018. Тези $ 30 млрд в повече печалба за Китай бяха пореден удар върху геоикономическата политика на "бизнесмена-политик" Донлалд Тръмп.

Ако пресметнем, че средно за месец през 2018 г Китай печели по $ 200 млрд, то само за една година китайската икономика е спечелила от американските потребители и фирми между $ 2-2,5 трил. Тази колосална сума не може да бъде върната обратно в хазната на САЩ, нито в джобовете на янките, защото вече е платена и паричките са собственост на китайски фирми или работници.

Да допълним, че приказките за "невъобразимо големи" американски инвестиции и респективно – печалби - в Китай са реално доста ограничени. Съгласно Решение на ЦК на Китайската комунистическа партия и на правителството на Пекин, никога чуждите инвестиции в Китай не могат да надхвърлят 9 /девет/ % от общия обем на производството. Това означава, че предприятията с американски собственици в Китай не могат да печелят повече от 9 % от тези горепосочени $ 229 или мах $ 21 млрд. Но в това общо количество чужди инвестиции влизат корейски, японски, австралийски, европейски, вкл руски, така че реално само за месец август Китай е спечелил от САЩ поне $ 210 млрд.

Търговският дисбаланс на Пекин и Вашингтон/Ню Йорк се дължи на свръхочевидна причина. Китайският средностатистически работник-производител през 2017 г произвежда над 80 % от количеството, което създава един американски средностатистически работник-производител, според Блумбърг. А американецът получава средно 8 пъти повече от един "съответен" китаец. Това означава във финансово отношение, че китайската икономика е около 60 % по-ефективна от американската икономика. Явно е, че стандартът на американеца е по-висок от този на китаеца, но път държавата Китай става все по-силна и по-богата от САЩ.

Ние от РодинаБг.ком с лека усмивка честитим на трудолюбивия китайски народ обогатяването му.

Димитър КУНЕВ – Български и Словянски
Потребител:


Коментар: