Прегледи: 11214 - Коментари: 0
ДНЕВЕН ПЕЙЗАЖ

ДНЕВЕН ПЕЙЗАЖ

Тазгодишният фестивал на българското кино "Златна роза" бе пренатоварен с тежки, мъчителни филми, чието мото може да бъде единствено тъмночерно.

Една водеща варненска журналистка, след две-три такива прожекции си каза на всеослушание: „След тези филми си спомням едно страшно отчайващо стихотворение от един български поет. Най-тъжното, което си спомних. Изобщо животът днес е така гаден, без никаква светлина в тунела, че изобщо не трябва да се гледат такива унищожителни за душата филми.“

Зачут разговор по време на фестивала: Режисьор, не казваме името, прибира парите от готовия филм и си купува апартамент в Пловдив. 36 души екип, от всички възможни равнища, оператори, артисти, технически екип, остават без хонорари. Освен всичко, много от тях са и приятели на въпросния режисьор, дългогодишни при това, сега не могат да направят капка рекламна кампания. БНТ ще води дело в съда + всички участници също с колективен иск.

Това са проблемите на киното, а не тези, които се разискват на хвалещи пресконференции от кинокритиците. Част от тези кинокритици участват в раздаването на парите от Националния филмов център за несъстоятелни сценарии. Кучето е заровено там, където от нашия джоб се раздават пари за национално кино. Затова залите във Фестивалния и конгресен център във Варна бяха празни по време на фестивала на българското кино. Много е хубаво да правиш копродукции с държави от ЕС, а накрая като видиш наградите от фестивала - повтарям: "Няма светлина в тунела."

Ето и това стихотворение:

ДНЕВЕН ПЕЙЗАЖ

Кораво време – време от омраза,
без радости, без нежна доброта,
коприви мисли в изгреви напразни
сред задуха от хладна суета.

Вървим, вратата на порока зее
пред празни, пред утихнали очи,
горчи до кокал от разплута плесен –
езикът ни привиква и мълчи.

Листата на невинността изсъхват
над корените на прабедността,
мечтите ни окъсани издъхват.

Тогава, над релефа на света,
по-бяла от безброй звезди ни лъхва
внезапна и безкрайна любовта.

Е, водещата варненска журналистка може би е забравила финала на творбата, нали?

Димитър КУНЕВ – Български и Словянски
Потребител:


Коментар: