Прегледи: 8258 - Коментари: 0
В "руската" Камчия: "АГРЕСИЯ – ХУМАННОСТ - КИНО"

В "руската" Камчия: "АГРЕСИЯ – ХУМАННОСТ - КИНО"

Снимка: РодинаБг.ком

"Агресия – хуманност - кино" е темата на Есенната академия 2018, която Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми организира от 04 до 97 октомври под патронажа на г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България.

Академията ще бъде открита – по традиция от последните пет години - от инициаторите за възстановяването на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми: акад. Христо Григоров, д-р х. к., председател на Българския Червен кръст, проф д-р Красимир Иванов, д.м.н., ректор на Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" – Варна, и Илко Раев – председател на Областния съвет на БЧК – Варна, и директор на Фестивала. Към тях ще се присъединят и художественият директор на Фестивала - един от най-известните български киноведи, проф д-р Божидар Манов, както и г-н Иван Портних, кмет на Община Варна, с чиято подкрепа чрез фонд "Култура" се провежда Есенна академия 2018.

Над 100 са официалните гости, които организаторите очакват за церемонията. Сред тях са както изявени дейци на Червения кръст и видни представители на медицинските среди, така и обичани от публиката филмови творци, сред които режисьорите Иван Павлов – председател на Съюза на българските филмови дейци, проф Станимир Трифонов, Георги Торнев, Ангел Бончев, актрисите Гинка Станчева, Емилия Радева, Наталия Бардская, Йоана Буковска, актьорите Васил Михайлов, Николай Урумов, Светослав Пеев, Любо Чаталов, Стоян Алексиев, оператори, продуценти, киноведи.

Програмата на Академията включва: 15 игрални и документални филма с вход свободен в залата на Център "Юрий Гагарин" - СОК "Камчия" и Пленарна зала на Община Варна, като част от филмите ще бъдат представени пред варненската публика лично от техните автори; дискусионен форум с участието на изявени дейци на Червения кръст и седмото изкуство, социолози, психолози, журналисти и общественици – отворен и за публиката; обучителен модул за дейци и активисти на БЧК "Ефективно представяне пред обществеността на дейността на Червения кръст и червенокръстките идеи".

Сред 15-те кинозаглавия впечатляваща е българската селекция от документални филми. "Нейната изповед" на Иван Ничев е за българката чистачка в атинското метро, залята с киселина заради профсъюзната си дейност, но преодоляла страха и продължила напред, за да стигне като депутат в Европейския парламент. "От Кремона до Кремона" на Мария Аверина и продуцентката Мартичка Божилова разказва за млад българин, дръзнал да следва мечтата си, която от фабрика "Кремона" в Казанлък го отвежда в Меката на лютиерството - Кремона на легендарните Страдивари и Амати. "3 х 8000 – специално издание" е филм на алпиниста Боян Петров и Георги Торнев за безпрецедентното покоряване в един сезон на 3 осемхилядника без допълнителен кислород, без инсулин и без високопланински носачи и, разбира се, за неукротимия стремеж към върховете – дори когато оставаш на някой от тях завинаги.

"Елеонора - забравената царица" на Олег Ковачев е за втората съпруга на цар Фердинанд, германската принцеса, която българските войници на фронта са наричали "майко" и благодарение на която Боянската църква е запазена за поколенията. "Светителят хирург" на Ангел Бончев разказва за един от водещите хирурзи – автор на научни открития, и същевременно един най-великите светци на ХХ в, лекувал бедните напълно безплатно – св Лука Войно-Ясенецки. Пет изключителни екранни истории, взети от самия живот - пет забележителни разказа за силата на човешкия дух и хуманизма с напълно реални герои. "Светителят хирург", "От Кремона до Кремона" и "3 х 8000 – специално издание" ще бъдат представени лично от своите автори пред варненската публика.

Големият акцент на Академията е провежданият в нейните рамки дискусионен форум, където зададените и от екрана, и най-вече от самото общество теми в общия фокус "Агресия – хуманност – кино", се разискват от изявени дейци на Червения кръст и седмото изкуство, от водещи в своята област социолози, психолози, журналисти и общественици, от публиката. Отправна точка за дискусиите на Академия 2018 ще дадат нейните авторитетни лектори: д-р Пламен Димитров - председател на Управителния съвет на Дpyжеството на пcиxолозите в Бългаpия; Десислава Георгиева - сертифициран авиационен и кризисен психолог; Татяна Дончева - общественик, юрист, народен представител в 38-ото, 39-ото и 40-ото Народно събрание на Република България; Митко Новков – писател, журналист и кинокритик; проф Иво Христов – доктор по социология на правото; отец Боян Саръев – свещеник в църквата "Св Успение Богородично", Кърджали; проф д-р Веселина Раева – преподавател по сценична реч и актьорско майсторство в НАТФИЗ "Кр. Сарафов", Националната музикална академия "Панчо Владигеров" и Нов български университет; Добрина Чешмеджиева – журналист от БНТ. А сред темите са: насилие и хуманитарни кризи, агресията в политиката, вербалната агресия, отговорността на медиите за агресията в обществото, ролята на изкуството като катализатор или прекъсвател на обществената и индивидуалната агресия. Дискусиите са отворени и за публиката, а целта на организаторите е гражданската позиция, изказана в тях, да стане достояние на най-широката общественост.

Именно да предизвика съпричастността на най-широката общественост с червенокръстките идеи е основната кауза на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. На тази цел е посветен и третият основен модул на Есенна академия 2018 – обучителният. В него изтъкнати специалисти в сферата на медиите, връзките с обществеността и информатиката ще обучават служители и активисти на Червения кръст да представят ефективно пред обществото дейността и акциите на своите дружества и червенокръстките идеи със средствата на визуалните изкуства и медиите. Лектори ще бъдат Василка Вацева - изпълнителен директор на Асоциацията на регионалните медии; Елина Големанова - директор "Връзки с клиенти" в APRA PN Balkans Communication Group; Александра Цветкова – мениджър "Връзки с обществеността" в Ню Бояна Филм Студиос; доц д-р инж. Милена Карова - преподавател във варненския Технически университет.

За улеснение на варненската публика, Фестивалът организира безплатен автобусен превоз Варна-Камчия-Варна два пъти дневно от 04 до 07 октомври, в съответствие с програмата на Академията. Тръгването от Варна е преди обед в 08,30 за дискусиите и следобед в 16,00. за прожекциите, от входа на Историческия музей на ул "Антим I".

Връщането е съответно в 13,30 и в 20,30, след края на втората прожекция.
Потребител:


Коментар: