Прегледи: 11101 - Коментари: 0
"Блумбърг": Заради санкциите руският бизнес връща в Русия капиталите си

"Блумбърг": Заради санкциите руският бизнес връща в Русия капиталите си "Блумбърг": Заради санкциите руският бизнес връща в Русия капиталите си

В ПЛАНОВЕТЕ на Доналд Тръмп, чети: на САЩ-корпорациите и банките лежи основната задача да се запази единственото водачество на Америка в световния бизнес и респективно геополитика.

САЩ обаче имат 3 проблема: Свръхнарастващата икономическа конкуренция на по-ефективната икономика на Китай, равностойната военна сила на Русия и структурните деформации в американската икономика, която бе изнесла с цел печалба почти 50 % от капитали и мощности в чужбина. Прибавиха се и поскъпналият+поскъпващ нефт и изобщо горива, несъгласията на европейски бизнесмени с американския диктат и огромните ПОЛУизлишни държавни и военни разходи.

Долната статия пък показва контраудара на Русия във финансовата сфера, защото Москва разполага с неограничени суровини, силна наука, възходяща икономика и технологии и непреодолимо силна централна власт, умело дирижирана от политическия гений на нашата епоха – Владимир Путин:

Bloomberg:
Руските бизнесмени заради санкциите връщат капиталите в Русия
23.09.2018
Горната снимка: РИА Новости/ Павел Лисицин

МОСКВА, 23 сеп — РИА Новости.
Новите американски санкции принуждават руските предприемачи спешно да превеждат своите активи в руски банки, пише Блумбърг с позоваване на източници, които са "близки до ситуацията".

Американците изпитват завист и страх към "путинското злато"
Отбелязва се, че спешното извеждане на средства започва след като компаниите на Олег Дерипаска и Виктор Векселберг загубват милиарди буквално за часове в резултат на ожесточените санкции. При това предприемачите се опасяват, че тази тенденция само ще нараства.

"Това събитие показа, как международният бизнес може само за един миг да се постави на колене. Това наистина отвори очите на много магнати" – разказа за Блумбърг стратегът на BCS Global Markets Вячеслав Смолянинов.

Както написа Блумбърг, да се оцени мащабът на връщането на средствата в Русия засега е сравнително нелесно, неотдавна Сбербанк /Националната руска банка/ съобщи за ръста на обема на корпоративните инвестиции от януари до август с $ 98 млрд, което потвърждава факта за връщането на капитали.

"Путин извърши умна стъпка": финансовият свят се готви за големи сътресения
Освен това, както отбелязва изданието, новите санкции ще доведат до това, че много руски предприемачи започват да са отказват от сметките в долари и се опитват да преминат на други валути във финансовите операции с чуждестранни партньори. Те както досега притежават големи запаси от долари и Евро, обаче сега започват да натрупват рубли за краен случай за бъдеще заплащания.

По такъв начин, подчертава Блумбърг, администрацията на Доналд Тръмп помага на Владимир Путин за достигане на целта си, която не му се отдаваше да постигне в продължение на 20 години.

Превод: Димитър КУНЕВ – Български и Словянски
Потребител:


Коментар: