Прегледи: 11784 - Коментари: 0
РУСИЯ удвои износа на сгъстен газ в Азия

РУСИЯ удвои износа на сгъстен газ в Азия

В геополитиката, респективно в геоикономиката има един азбучен принцип на действие – на "скачените съдове", термин, който идва от физиката, по-точно от хидродинамиката, Теорията на флуидите, но съотносителен към отношенията между държавите.

Политическият гений Владимир Путин отлично прилага този принцип. Българско под натиска на САЩ, конкретно и на /не/блажено почившия Джон Маккейн, отказа газопровода "Южен поток", от който ежегодно ЩЯХМЕ да печелим по 450 мил Евро, т.е по 150 лв "на калпак". За сметка на това ще ги печели Турция.

А гъненето на "велика" Европа и ЕС под интригите на Вашингтон пренасочва евтиния руски газ към Азия, най-вече Китай, но и Япония, Южна Корея и косвено към Тайван:

РУСИЯ увеличи експорта на СПГ /сгъстен природен газ/ в АТР /Азиатско-Тихоокеанския район/ почти двойно.

Ръстът на износа на руския сгъстен природен газ в страните на Азиатско-Тихоокеанския район за периода януари – август 2018 г нарасна на 48,2 % в сравнение с аналогичния период на мин.г и е 15 млрд куб м.

За това информира ЦДУ /Централното диспечерско управление/ на ТЕК /Топливно-енергетически комплекс/. Министърът на енергетиката Александър Новак е уверен, че към 2035 г Русия може да увеличи частта на пазара на СПГ от днешните 4 % до 15 – 20 %.

Сега СПГ произвеждат два руски завода – "Сахалин-2", който принадлежи на Sakhalin Energy и "Ямал СПГ", който принадлежи на "Новатэк". Очаква се въвеждане на нови мощности.

Основата на руския износ на газ са доставките по тръбопроводи за европейските потребители. Обаче политическите конфликти, забъркани от Вашингтон променят посоките на газа.

+ ръстът на потребление в Азия заставя Русия да диверсифицира експорта.

Публикова: Татяна Колесникова
04.09.2018, 10,28
От: energetika.mirtesen.ru

Превод: Димитър КУНЕВ – Български и Словянски
Потребител:


Коментар: