Прегледи: 11771 - Коментари: 1
СОФИЙСКОТО метро – лична заслуга на Тодор Живков

СОФИЙСКОТО метро – лична заслуга на Тодор Живков СОФИЙСКОТО метро – лична заслуга на Тодор Живков

Снимки: РодинаБг.ком

МНОЗИНА са забравили, а младите изобщо и не знаят, че метрополитенът в София се строи още преди трижпроклетата демокрация.

Строителството започва още през 1979 г, през много "лошия" социализъм, и де факто първата отсечка от 10 станции вече е готова през 1989 г. След това имаше "демократични" гласове, че това подземно съоръжение е много скъпо, че било поредният социалистически гигант, а и първите години на демократите нищо не се строеше – а само се крадеше от това, което бе построено за 45 г.

Така или иначе основните подземни работи за първия лъч бяха завършени, а предателят Михаил Горбачов търсеше да уязви Живков, една от критиките бе заради строежа на метрото. Българският ръководител обаче въпреки натиска на Москва продължи работата.

В интерес на истината през 1998 г все пак е пусната първата мотриса, а БАТЕ Борисов се усети, че все пак нещо трябва да се остави след едно управление и даде добро за втори и не е трети лъч, ама поне отклонения от първия и втория лъч. Да отбележим, че над 66 % от подземните маршрути бяха завършени още преди демокрацията, а сегашните "краища" на двата лъча са построени надземно заради липса на средства и що-годе икономии.

Всъщност след 10 Ноември няма създаден нито един нов високотехнологичен завод, а всичко, абсолютно всичко, което произвежда сериозни печалби, е приватизирано от западни корпорации. Самочувствието на Борисов от новите лотове на магистралите е както заслужено, така и измамно, защото най-тежките участъци от тях – виадуктите и тунелите са строени пак по Живково време. Самият премиер тревожно констатира, че "от 30 години мостовете в Българско не са ремонтирани". Това бе след срутването на моста в Генуа, за което вътрешният министър на Италия Матео Салвини обвини пряко "европейските правила, които заради спестяване на средства, доведоха до некачествено строителство".

Днес, когато софиянци и гостите на града се возят бързо и сравнително удобно в метрото, ако са почтени, да кажат едно добронамерено БЛАГОДАРЯ на Тодор Живков, който лично наложи в столицата на Българско да има модерен Метрополитен.

Димитър КУНЕВ – Български и Словянски
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Тъп американец     Дата: 2018-08-19 10:06:56    
Австрийската външна министърка с народна, тиролска носия. Какъв жесток удар по скудоумието на градските селяндури от сектата на соросоидите, които се гнусят от народните носии! И танцува, моля ви се, първата дипломатка в сърцето на стара Европа с "тиранина" Путин. И то по време на австрийското председателство на ЕС. А австрийският канцлер, който ръководи европредседателството ръкопляска... Чувате ли вече "изстрелите" от ритуалните самоубийства на соросовия интелектуален провинциализъм?