Прегледи: 3106 - Коментари: 0
Учат българските икономисти на глупости

Учат българските икономисти на глупости

Икономическият университет във Варна не е чак толкова пропаднал, че да учат неговите студенти на глупости.

Нашите хора минават често край сградата и знаят доста от нещата, които се случват вътре. Сега се запознахме и с Програмата "Майсторски бизнес клас - мениджмънт". В самия курс, който ще се състои от общо 6 лекции, влизат студенти след допускане, тоест измежду най-добрите, но и по собствено желание. Налице са двете основни условия за хубав резултат - качества и желание за успех от конкретния човек.

Дотук добре. На какво обаче наистина трябва да се обучават, ако не водещите в България, то поне водещите във Варна бъдещи мениджъри? Най-вече на това как да направят най-много пари. Големите удари в бизнеса стават само с новаторство, със смели нестандартни решения, с откривателство и търсене и откриване на път за най-модерното производство и най-модерните стоки. Това е пътят на Япония, на Южна Корея, на големите играчи в САЩ и Европа. Посредствените студенти ги учат на бизнес правила, разбирай: Как да слугуват и обслужват големите бизнес-играчи, за които пишат във "Файненшъл таймс" и ги показват по СиЕнЕн!

Че те студентите, ако искат да се учат на назадничави решения, да четат "икономическата" страница на вестник СТАНДАРТ, където най-доброто е препечатване на статии от "Economist" - уж български вестник, а пък ни пълни главите със "западни образци". Иначе първият лектор - Стамен Тасев, беше подготвен, пауър пойнт, презентация със снимки вътре на Бойко Борисов, Гергана Грънчарова, Максим Бехар, Емилия Масларова. Ех, колко е хубаво да пееш химни за олигархията!

Особено точен беше лекторът за Корпоративната социална отговорност, която е в основата на бизнес етиката. Г-н Тасев коментира и Българския форум на бизнес лидерите, създаден като сканиране на Интернационалния /Международния / форум на бизнес лидерите, начело с принца на Уелс, ах, как разбира това младо момче от Световната икономика... Или ставаше въпрос за баща му, но все същото като резултат.

Един от моментите в този "български" форум е, че сайтът е само на английски, но с обещанието да има и български текст. Особено много Стамен Тасев наблегна на т.нар. "Глобален Договор" към Програмата за развитие на ООН. Към него са се присъединили всички водещи наши свръхикономически структури - БСК, БТПП, Асоциацията на индустриалния капитал /хубаво име, ама де е високотехнологичният ни "индустриален" капитал? / и прочее.

От всичко чуто, на двамата журналисти от националистБг.ком им стана пределно ясно, че българските икономисти няма да работят за България и нейния просперитет, а за някакъв Глобален договор, разбирай: за световния глобализъм = Световната олигархия и "Новия световен ред". То името на Максим Бехар е достатъчно за някои наши точни разсъждения, основани на фактите.

Жалко за българските студенти и за останалите 5 лектора. Дори и добрите моменти - афишираната грижа за околната среда, за здравето на служителите, за устойчиво развитие се разбиват във фактите. Този Български форум на бизнес лидерите има много прояви - издаване на вестник "Бизнес лидер" /пак с английско заглавие/, организиране на майсторски бизнес класове, работа за Корпоративната социална отговорност и раздаване на награди. Що за награди са това, става ясно от факта, че наградата, която дава британският посланик, е връчена на "Софийска вода". Халваджия за бозаджия - казва правилно народът.

Епилог за знаещите варненци и вси жители на Североизточна България: Основен спонсор на Майсторските бизнес класове е фирмата E.on - България. Когато гръм удари, как ехото заглъхва!

Най-важното са не печалбите на олигархията, а България!
Потребител:


Коментар: