Прегледи: 10631 - Коментари: 0
"РУСАЛ" изолира САЩ-санкциите

"РУСАЛ" изолира САЩ-санкциите

КЛАСИЧЕСКАТА схема на САЩ-наказанията включва дипломатическа заплаха, икономически юмруци, военна интервенция.

Да набележим, че такава е схемата и в момента против Турция, но Ердоган получи експресна помощ от $ 15 млрд от приятеля си – емира на Катар. Това практически решава икономическите проблеми на поредния враг на САЩ и със сигурност Анкара остава независима от Вашингтон.

Русия реши всякакви кардинални проблеми срещу санкциите, а долната статия показва как елегантно една от най-възловите и печеливши руски компании "РУСАЛ" се разправя с американските опити да бъде изолирана:


"РУСАЛ" /чети: Руски алуминий/ се пререгистрира в Русия

Фирмата на Управлението на компанията РУСАЛ. Архивно фото
© РИА Новости / Евгения Новоженина

МОСКВА, 17 авг — РИА Новости.

"РУСАЛ", който попадна под американските санкции, планира и вече взе решение да смени юрисдикцията си и да се регистрира в качество на резиденция в Русия.

За това се говори в заявление на алуминиевата компания. Сега United Company Rusal Plc /UC Rusal/ е регистрирана на остров Джърси – в една от най-големите офшорки.

Събранието на директорите разгледа въпроса за смяна на регистрацията на 16 август. "Съветът на директорите реши, че такава смяна на регистрацията в цялост ще послужи за най-добрите интереси на самата компания и нейните акционери и утвърди началото за нейния подготвителен процес" – заявиха от "РУСАЛ".

Схемата, както отбелязаха в компанията, изисква обсъждане и ако е необходимо съгласуване с контрагентите, но мажоритарните собственици решиха седалището да бъде в Русия. В началото на юни източник от финансово-икономическия блок в правителството на Русия обяви, че "РУСАЛ" може да се резидентира в един от двата специални административни района, които се разполагат на остров Октябърски в Калининградска област и на остров Руски във Владивосток.

Санкциите против "РУСАЛ"
В началото на април САЩ внесоха в т.нар "черен списък" /SDN-лист/ няколко едри руски бизнесмени и подконтролните им компании. Сред тях се оказа Олег Дерипаска и En+ Group, "Группа ГАЗ", "Базовый элемент" и "РУСАЛ".

Попадането в списъка означава блокиране на активите в САЩ и забрана за американци на всякакъв бизнес със санкционираните компании. Американското Министерство на финансите отначало даде месец за продажба на акциите и дълговите инструменти на тези компании и два месеца за прекратяване на договорите и спиране на взаимодействието.

Ограниченията трябваше да встъпят в сила на 07 май и 05 юни, но по-късно тези срокове частично удилжиха – от акциите и дълговете на "РУСАЛ", En+ и "Группы ГАЗ" разрешиха да се излиза до 06 юни, а за прекратявяне на договорите с тях дадоха време до 23 октомври. Тези дни съветът на директорите на En+ Group одобри преместването на дъщерната En+ Holding Limited, което обединява енергетичния сегмент от Кипър под руска юрисдикция.

Компанията предвижда да се пререгистрира в един от специалните административни райони в Калининград или Владивосток.

Превод: Димитър КУНЕВ – Български и Словянски
Потребител:


Коментар: