Прегледи: 11703 - Коментари: 0
ТУРЦИЯ увеличи митата за САЩ-стоките

ТУРЦИЯ увеличи митата за САЩ-стоките

САЩ водят икономическа война с доста страни в света – вече особено остра с Турция, като в по-мека форма тя продължава от години.

Причината е самостоятелната политика на /полу/ислямската република, като чашата преля, когато Ердоган реши да купи руските ракетни системи С-400, а Вашингтон реши да му забрани. Обаче – турският президент не се подчини на Америка, както го направиха българските свали-гащи правителства, примерно след посещението на трима небългари - САЩ-сенатори в Българско - Орешарски обяви спирането на "Южен поток" – който веднага стана "Турски поток" и вместо ние да печелим чисти по $ 450 мил/година, ще влизат в турски джобове и то повече.

След първите удари срещу турската лира и икономика от американските банки и корпорации, по примера на Путин и Русия, Турция и Ердоган овладяха спада на лирата и обявиха практически бойкот на всичко американско:

Вид на град Истанбул. Архивно фото
© РИА Новости / Антон Денисов

АНКАРА, 15 авг — РИА Новости.
Турция в отговор на саткциите на САЩ рязко повиши митата за редица американски стоки.

Съответният указ на президента на страната Реджеп Ердоган е публикуван в официалното издание Resmi Gazete. Съгласно документа митата за тютюневи изделия са по-високи с 60 %, на алкохол – 140 %, на автомобили – 120 %. Освен това митата са нараснали за още някои стоки, в това число ориз, плодове и козметика.

Разногласията на Турция и САЩ
В последно време турската лира обновява историческите мин към долара и еврото. От началото на годината тя се обезцени спрямо тези валути на повече от 40 %. Кризата се изостри в петък /Бел.РодБг – миналата седмица/, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп одобри двукратно увеличение на митата на алуминий и стомана от Турция – съответно до 20 % и 50 %.

Експерт оцени изострянето на отношенията между САЩ и Турция
В понеделник турската Централна банка обяви, че ще предостави на местните банки всичко необходимо за ликвидност за сметка на резервите си. В редултат курсът на лирата спря падането към долара.

Освен това отношенията между двете страни се изостриха заради ареста на САЩ-пастора Андрю Брансън, задържан от турските власти още през 2016 г /Бел.РодБг – обвинен за подкрепа на опита за преврат срещу Ердоган/. В началото на август Министерството на финансите на САЩ въведе санкции срещу главата на Министерството на правосъдието на Турция Абдулхамит Гюл и главата на Министерството на вътрешните работи Сулейман Сойлу, като ги обвини в "сериозни нарушения на правата на човека".

Сега Турция обяви бойкот на американските електронни изделия /Ердоган намекна за замяната им с китайски, ирански и виетнамски/. Също властите на страната се отказаха от използването на САЩ-строителни материали.

Президентът Реджеп Тайир Ердоган заяви, че сега против страната "се води икономическа атака".

Превод: Димитър КУНЕВ – Български и Словянски
Потребител:


Коментар: