Прегледи: 17888 - Коментари: 0
НОВИЯТ МиГ-35: Русия наруши вси закони на физиката!

НОВИЯТ МиГ-35: Русия наруши вси закони на физиката!

СВРЪХМАНЕВРЕН, способен еднакво да поразява въздушни, земни и морски цели – такъв е най-новият руски изтребител МиГ-351 чиято официална презентация бе в края на януари.

Фото: Алексей Иванов/ ТРК "Звезда"

По-рано директорът на военната авиация на Обединената авиостроителна корпорация Владимир Михайлов съобщи, че опитно-конструкторските работи са завършени в 2017 г, а през 2018 г започна доставката на машини за Военно-космическите сили на Русия. Строителството на първите два опитни самолета завърши през 2017 г. А на 24 октомври машините извършиха първия полет.

При дължина 17 м и летателна маса над 35 т, "трийсет и петият" развива скорост над 2 500 км/час /Бел.РодБг – Стига от Камчатка до Тихоокеанското крайбрежие на САЩ за по-малко от час./ и е способен да прелети без зареждане над 3 500 км. Както подчерта Михайлов, внедряването на МиГ-35 върви с "нормално" темпо. Имало е задръжка на някои компоненти, но графикът се спази със съвсем малко закъснение. До 2020 г Министерството на отбраната на Русия ще закупи 30 изтребителя МиГ-35.

Миг-35 е по-натътъшно развитие на семейството изтребители на корпорацията Миг. Той не е единствен, но е от най-перспективните руски изтребители, към който може да се употреби определението "боен самолет от ново поколение" – казват руските военни експерти. Доказателство за превъзходството над най-новите модели изтребители на САЩ бяха последните срещи на леталата на двете военни свръхсили, които завършиха със срам за летците-янки.

Външно новият Миг-35 едва ли обикновеният наблюдател ще различи от войсковия МиГ-29. Същите очертания на корпуса, но ето капакът на кабината е съвсем друг – от цялостно стъкло, както на съвременния американски изтребител от пето поколение F-22 Raptor /Бел.РодБг – Кой от кого е "копирал-крал" – иди разбери.../. Освен това, вместо един има двама пилоти. Кабината на машината не съдържа аналогови стрелкови прибори. Навсякъде са течнокристални панели. Тук е отразена и цялата полетна и бойна информация.

Второто ноу-хау и новият двигател на Санкт-Петербургската компания "Климов" РД-33МК. В сравнение с "класическия" РД-33 той има не само с 8 % повишена тяга, но и съвременна цифрова система за управление FADEC. Това позволява многокурсов вектор на тягата, което прави самолета по-маневрен от западните си конкуренти и на скорост и при нейното пълно отсъствие.

Но най-главното - на изтребителя има ново радарно устройство са активна фазова антенна решетка /АФАР/ "Жук-А". Ъгълът на виждане на радара е плюс-минус 60 градуса. Далечина на наблюдението – 140 км. Самолетът така може да обстрелва 6 цели, а да съпровожда 30. При това както във въздуха, така и на земята и във вода. Новата антена изпълнява и други задачи. Да предава данни за тактическата обстановка на други самолети и на свои командни пунктове автоматично, да води радиолокационна война и да прави картография на вражеските цели.

Цената на руските изтребители /вкл Т-50М/ се оказа значително по-малка от очакваното, да не говорим за сравнение с прескъпите САЩ-фантоми, което позволява МиГ-35 да стане масов самолет в руските Въздушно-космически сили, а след съответните години на "военна дълготрайност" да е най-конкурентен на световните военни пазари.

От: newsneth.com

Превод: Димитър КУНЕВ – Български и Словянски
Потребител:


Коментар: