Прегледи: 8427 - Коментари: 0
ДОНБАС със собствени мощни модерни оръжия

ДОНБАС със собствени мощни модерни оръжия ДОНБАС със собствени мощни модерни оръжия

Произведено в Донбас
С какво оръжие опълченците спират украинските военни

Снимките са от официалния сайт на Донецката народна република

Реактивна система за залпов огън "Чебурашка" на официална изложба на открито в ДНР
© Фото : Официальный сайт ДНР

МОСКВА, 10 авг — РИА Новости, Николай Протопопов.

В Донбас има стари традиции в машиностроенето, особено във военната област, затова въоръжението на Донецката и Луганска народни републики никак не е по-лошо от това на Украйна, а поради корупцията и волунтаризма на украинското военно ръководство новите руски републики проектират и създават по-модерни оръжия, при това много по-евтини от украинските:

Антиснайперска винтовка с боеприпаси от зенитна установка, двукалибрен пистолет и подвижна реактивна система за залпов огън "Чебурашка" – за годините война в Донецката народна република подобриха производството на собствено оръжие.

Насколько силен военно-промышленный комплекс ДНР и с помощью каких разработок ополченцы намерены отстаивать независимость непризнанной республики — в материале РИА Новости.
Доколко е силен военно-промишленият комплекс на ДНР и с какви разработки опълченците възнамеряват да отстояват независимостта на непризнатата република – това в материала на РИА Новости. За пъви път реактивната система за залпов огън /РСЗО/ "Чебурашка" бе представена на широката публика на 09 май 2018 г на парада на Победата в Донецк.
А вече след две седмици оръжейниците разработват наведнъж два типа РСЗО. Системата, в зависимост от модификацията, се снабдява с един или два блока направляващи 32 или 64 изстрела. Те вече участват в бойни действия край Авдеевка и в отговор на смъртта на командира на батальон Олег Мамиев /Мамай/, ракетчиците унищожават огневата точка на украинските противници, нагледно демонстрират точността и мощта на "Чебурашка".

Заявената дългобойност на стрелбата на "Чебурашка" е от 600 м до 09 км. Общото тегло на взривното вещество на 64-те реактивни 217-мм снаряда в тротилов еквивалент – над 3 т.

Системата се зарежда ръчно. Пускът на ракетите се осъществява от команден пункт с превключване. По такъв начин скорострелността на РСЗО зависи от бързината на оператора. Стрелбата може да се води и с единични изстрели, и залпово.

По думите на руския военен експерт на военния експерт Алексей Леонков, да се сравнява "Чебурашка" с комплексите "Град" или "Смерч" не си струва: "Донецките ракетни системи са създадени достатъчно качествено, но по бойни характеристики отстъпват на серийната военна техника на руските артилеристи-ракетчици. Зад нашите РСЗО стои цялата руска военно-техническа наука. Компонентите на системите, управлението, снарядите – всичко това се създава с дълбоко знание за работата. Все пак „донецкото РСЗО е достатъчно ефективно за изостаналата украинска техника."

Свръхмощната едрокалибрена антиснайперска винтовка "Сепаратист" /Бел.РодБг – Доста "иронично" име./ едва ли може да се нарече обикновено стрелково оръжие – това по-скоро е неголямо оръдие. Тя е създадена на основата на знаменитата зенитна установка ЗУ-23, от която са взаимствани дулото и патронника. Калибърът е от този тип – 23 мм.

Става ясно, че Украйна има по-сериозен противник отколкото националистите си въобразяват.

Превод: Димитър Кунев – Български и Словянски
Потребител:


Коментар: