Прегледи: 854 - Коментари: 1
СЛАВА И ВЕЧНА ПАМЕТ ЗА СТЕФАН КАРАДЖА

СЛАВА И ВЕЧНА ПАМЕТ ЗА СТЕФАН КАРАДЖА СЛАВА И ВЕЧНА ПАМЕТ ЗА СТЕФАН КАРАДЖА

ЕДИНСТВЕНИ АТАКА – ВАРНА С ВЕНЕЦ НА ПРИЗНАТЕЛНОСТ КЪМ ДЕЛОТО НА ГЕРОЯ

В последния ден на юли се навършиха кръглите 150 г от мъченическата гибел на бележития български национал-революционер – Стефан Караджа.

Родения през 1840 г велик българин приключва героично своя живот едва на 28 г. Неговото национално-освободително дело се свързва най-вече с набирането на доброволци за първата легия – "Раковски". След нейния край той продължава да стои на позицията, че една от най-добрите тактики за извоюването на българската свобода освен вътрешното революционно движение е и четничеството. За съжаление твърде млад си отива от този свят, но не в сражение с турския поробител, а след като е заловен, изтезаван и в крайна сметка – обесен на днешния ден. Неговата героична гибел с чиста съвест можем да я наречем мъченическа заради обстоятелствата, при които той завършва своя земен път.

Днес съществува спор сред историците дали Стефан Караджа загива на 30 или на 31 юли. Това е така, защото официално достигналите до наши дни данни сочат, че великият деец на българското национално-освободително движение е обесен точно на днешния ден, но в резултат на мъчения той е бил полумъртъв ден по-рано, заради което съществува негов надгробен кръст с датата 30 юли.

Ето защо по този повод варненската структура на политическа партия АТАКА, оглавявана от нейния председател – Станислав Темелков и общинския съветник – Добрин Иванов, единствена поднесе венец на дълбока признателност пред паметника на Караджата, който се намира на кръстовището между булевардите "Княз Борис – I" и "Сливница". В символичната церемония в памет на революционера ораторите – Богомил Аврамов и Димитър Кунев призоваха активистите на партията, както и всички варненци никога да не забравят делото на падналите за тази свобода, на която днес се радваме. Ние сме длъжни да знаем и помним най-вече, че за да я има все още България, това е благодарение на такива величави личности като Стефан Караджа, които отдават целия си живот за делото на националното освобождение без да се надяват на постове и облаги, без даже и да помислят за това – кой след тях би брал плодовете на тяхната саможертва.

Единствената очаквана награда, която Караджата и всички паднали за тази България е била, както пише Христо Ботьов "Да каже нявга народът, умря сиромах за правда, за правда и за свобода."

Александър Атанасов - Варна
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Тони     Дата: 2018-08-01 22:25:22    
Това са били хора с чисти сърца