Прегледи: 8365 - Коментари: 2
СЛАВА И ВЕЧНА ПАМЕТ ЗА СТЕФАН КАРАДЖА

СЛАВА И ВЕЧНА ПАМЕТ ЗА СТЕФАН КАРАДЖА СЛАВА И ВЕЧНА ПАМЕТ ЗА СТЕФАН КАРАДЖА

ЕДИНСТВЕНИ АТАКА – ВАРНА С ВЕНЕЦ НА ПРИЗНАТЕЛНОСТ КЪМ ДЕЛОТО НА ГЕРОЯ

В последния ден на юли се навършиха кръглите 150 г от мъченическата гибел на бележития български национал-революционер – Стефан Караджа.

Родения през 1840 г велик българин приключва героично своя живот едва на 28 г. Неговото национално-освободително дело се свързва най-вече с набирането на доброволци за първата легия – "Раковски". След нейния край той продължава да стои на позицията, че една от най-добрите тактики за извоюването на българската свобода освен вътрешното революционно движение е и четничеството. За съжаление твърде млад си отива от този свят, но не в сражение с турския поробител, а след като е заловен, изтезаван и в крайна сметка – обесен на днешния ден. Неговата героична гибел с чиста съвест можем да я наречем мъченическа заради обстоятелствата, при които той завършва своя земен път.

Днес съществува спор сред историците дали Стефан Караджа загива на 30 или на 31 юли. Това е така, защото официално достигналите до наши дни данни сочат, че великият деец на българското национално-освободително движение е обесен точно на днешния ден, но в резултат на мъчения той е бил полумъртъв ден по-рано, заради което съществува негов надгробен кръст с датата 30 юли.

Ето защо по този повод варненската структура на политическа партия АТАКА, оглавявана от нейния председател – Станислав Темелков и общинския съветник – Добрин Иванов, единствена поднесе венец на дълбока признателност пред паметника на Караджата, който се намира на кръстовището между булевардите "Княз Борис – I" и "Сливница". В символичната церемония в памет на революционера ораторите – Богомил Аврамов и Димитър Кунев призоваха активистите на партията, както и всички варненци никога да не забравят делото на падналите за тази свобода, на която днес се радваме. Ние сме длъжни да знаем и помним най-вече, че за да я има все още България, това е благодарение на такива величави личности като Стефан Караджа, които отдават целия си живот за делото на националното освобождение без да се надяват на постове и облаги, без даже и да помислят за това – кой след тях би брал плодовете на тяхната саможертва.

Единствената очаквана награда, която Караджата и всички паднали за тази България е била, както пише Христо Ботьов "Да каже нявга народът, умря сиромах за правда, за правда и за свобода."

Александър Атанасов - Варна
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Тони     Дата: 2018-08-01 22:25:22    
Това са били хора с чисти сърца

2. Потребител: муспи     Дата: 2018-08-23 01:43:17    
Стефан Караджа,
той е нашия герой!
Той умря за Свободата,
да си любим ний децата!
Едва ли има евреин да не знае кой е нашия Стефан Караджа! Че само той ли е?! Ами - Васил Иванов Кунчев, Ицо Ботиьо, Ники С. Раковски, Инвеститорите на Шипка, Светите ангели на Мохамед провели Великото Старозагорско клане - и Баташкото пътьом, ами Командния център на Балканите, еврейската махала в София, възпята от Славейков, който я и охарактеризира като място на духовна и плътска чистота! Като си помисля само какво можем и правим! Бойко Борисоф кой го извади от синора и забоде на калпака, ами целия управленчески апарат, ами Народното събрание! Думи няма, освен едно непрекъснато - Ашколсун на нашите! Сега е на дневен ред да освободим България от де що се скрил българин, и да почваме - какво, каквото ни е възложено от Поднебесието! На борба другари за нашето си - ние чуждо не искаме, но и своето не даваме. - Око за око и зъб за зъб, - каза ни бога, - ние, братани прасета толкова сме страдали, толкова са ни вадили очите и избивали зъбите, и толкова сме бедни, че сме длъжни пред този бог да развъртим финално, отмъстително вадене на очи избиване на зъби! И, естествено такова финансово обезщетение, че да издъхне врага ни! Знаем, това ще е и края на пособията?! Ужас? Не прасета! Ние сме дигнати от шеола да колим бесим бием псуваме - и всичко друго е от Врага!