Прегледи: 8520 - Коментари: 1
ЗАЩО Тръмп налага държавен протекционизъм, а Българско – не?

ЗАЩО Тръмп налага държавен протекционизъм, а Българско – не? ЗАЩО Тръмп налага държавен протекционизъм, а Българско – не?

Снимки: РодинаБг.ком

Да не забравяме, че Доналд Тръмп преди да стане президент /а вероятно и след това ще е/ е бизнесмен.

Той, колкото и да е променено в момента мястото му в социалната йерархия, си носи /не/съзнателно нюхът и мисленето на човек, врял и кипял в икономиката и финансите. Политиката на САЩ в момента, колкото и да се определя във външната сфера от Конгреса и Сената, в областта на икономиката и търговията е под знака на "тръмпизацията", т.е на възлова защита на американското производство.

Всички действия на президента на САЩ носят отпечатъка на защита на американския работник, а в повечето случаи – и на американския предприемач. За да няма безработица, за да няма външна конкуренция срещу американския работник, малък, среден и едър бизнес, Тръмп въвежда търговска защита на американските стоки, но произведени преди всичко в Америка. Така защитава работните места в държавата си срещу също такива работни места най-вече в "азиатските тигри", но също в Европа.

На пръв поглед по-евтиният труд извън САЩ би следвало да е в полза на печалбите на американските компании. Но пък това "осигурява" все повече безработица в Америка, бедност за работещия "бял" американец, а и фалити за "вътрешноамериканския" дребен и среден бизнес. + това Тръмп въвежда "играта с митата", защото по-евтино произведените стоки в Китай, Индия и пр, правят съответните щатски стоки неконкурентоспособни. Резултатът от действията на бизнесмена, а не президента Доналд, са трайно покачване на производството и изобщо на икономиката на САЩ. И тенденцията продължава, въпреки че над 21-трилионния дълг в $ тежи като смъртоносен воденичен камък – всеки условен американец дължи вече по около $ 66 000 на света, това като външен дълг, отделно е вътрешният. Така или иначе, САЩ намалиха % на нарастване на външнотърговския си дефицит и обикновеният условен американец е в по-добро работно и финансово състояние. Не коментираме завистта на демократите.

В Българско правим обратното – все повече инвестиции от чужди бизнесмени. Настройваме се със злобна енергия срещу българския бизнес /справка: Гинка Върбакова, заведенията в "Слънчев бряг", Кирил Домусчиев, Цветан Василев, изобщо предпочитаме чужди стоки, които поне в 50 % от случаите не са по-качествени от родните/, а не отчитаме, че близо 100 % от печалбите на чужденците изтича от Българско. В посока западни банки и корпорации, те са си освен това свързани.

Нека да отбележим, че над 80 % от разходите на българите отиват точно в ръчичките на западните банки и корпорации. Енергодружества, вериги магазини, води, парно /пример: Варна/, приватизирани заводи, американските "ТЕЦ"-ове, кабелни и мобилни оператори, по едно време дори митниците ни бяха обсебени от чужденци. А трудът на българина в едно и също производство, с една и съща производителност на труда, на еднакво работно място, е в пъти по-малко заплатен, в сравнение с работещия на Запад. Пример: два завода в Девня: "Италочименти" и "Солвей-Соди".

Да допълня, че в българските магазини има все повече чужди стоки и все по-малко български. Това е т.нар "скрито" изтичане на капитали. А ЕС си е осигурил това изтичане с трите "правила": свободно движение на стоки, хора и капитали. То нашият износ е над 60 % на стоки, произведени от чужди предприятия, чиято печалба и стойност не остава в Българско. Ние не само сме колонизирана страна от чужденци, ние увеличаваме с действията си срещу българския бизнес собственото си ограбване.

Но пословичната българска завист /справка у Елин Пелин: "Българинът има един голям гений: геният на завистта."/ ни кара да ослепяваме пред фактите. В резултат – над 50 % от младите бягат от Българско.

Защото самите ние, със завистта си и пречките срещу родния бизнес /справка: "Енергичните" действия на вицепремиера Валери Симеонов/ и в подкрепата на чуждия убиваме Родината си, убиваме себе си, убиваме децата си.

Димитър КУНЕВ – Български и Словянски
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: муспи     Дата: 2018-08-05 04:07:31    
Не забравяйте че Трамп, преди, а и след това наверно.. но, не забравяйте че евреите държат Парите, Правителствата и Армиите, че те ги държат защото дявола ги е поставил в ръцете им. Че ако някой шавне в страни, както Кенеди, Никсън, Рузвелт, Ленин, Сталин… се убиват или поне унизително отстраняват като Никсън. Някой да си спомня това основно зрелище в ада? Всички, но никой не го казва, - следователно масите сами са си избрали този ад. Дявола не може да го направи, я Бог ад не прави - но всеки, по доктрината може. Да видим кое е това дето му е дадено да си избира? Защото, всяка душа имала право на избор. Да видиме в масите колко души могат да се видят. Как? Ми душа е това дето може да избере уж. Да направим опит, - да вземем душата примерно на Бетовен и на поне още няколко милиона, - ще се намери ли от милионите някоя която да избере това което избира Бетовен? Абсурд. По конкретно - Бетовен прави евно обло, завършено добро да страда, да се премята от вражески сили и след опияняващи усилия да е това а не онова, да финишира триумфално, макар и осакатено и поругано. Чуш за милионите, безспорно този смешен Бетовен, почти джудже е луд, но безопасно луд и толкоз, а ние да оправяме себе си, и то всеки както сам реши - то е спуснато от цинична сила - както всички. И така, от ада се излиза след като предварително е вложено на някои "излизане". Нещо повече, тези няко си го знаят предварително, а милионите роптаят - ах ние клетите, бедните, гонените.