Прегледи: 7979 - Коментари: 0
СВОБОДАТА И БЪЛГАРСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИОННА ПРИНАДЛЕЖНОСТ

СВОБОДАТА И БЪЛГАРСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИОННА ПРИНАДЛЕЖНОСТ СВОБОДАТА И БЪЛГАРСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИОННА ПРИНАДЛЕЖНОСТ

ВАРНЕНСКИ ПАТРИОТИ И ВОЕННИ ПОЧЕТОХА 140 ГОДИШНИНАТА ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ГРАДА

На долната снимка най-вляво: Генералният консул на Русия във Варна НПр Владимир Климанов

Днес от 09,30 в двора на църквата "Св Архангел Михаил" в морската столица се проведе тържествен ритуал с поднасяне на венци и цветя по повод кръглата 140-годишнина от освобождението на Варна от турско робство.

В това малко, но докоснато от Бог пространство още от средата на ХIХ в се е провеждала училищна и просветителска дейност за събуждането на варненци в порива им за отхвърлянето на петвековния друговерски гнет. Ето защо неслучайно именно в този Божи храм е обявено официалното освобождение на града от турска власт на днешния ден преди 140 г. По този повод представители на родолюбивия клуб за исторически възстановки – "Традиция" пресъздаде откъси от онзи паметен за варненци и за отечеството ни ден, когато нашите руски братя освободители триумфално влизат в града и пред целия Православен свят обявяват тържествено блестящия успех на своята гениална дипломация.

По повод светлата годишнина варненската структура на политическа партия АТАКА също поднесоха венец в знак на дълбока признателност и благодарност към величавото дело на нашите Православни освободители. Активисти на партията споделиха пред варненци огромната значимост на събитията от този паметен ден за нашето национално и цивилизационно самоопределение като Българи. Изказващи се поставиха акцент върху самия факт на освобождението на морската перла, което се случва месеци по-късно след подписването на Санстефанския мирен договор.

До последно на масата на преговорите нашите "Евроатлантически партньори" – Франция и Великобритания са настоявали стратегически разположената Варна да остане в пределите на Османската империя. Русите влизат и принуждават османлиите да се оттеглят от крепостта благодарение на сключването на един неформален съюз във връзка с "Източния въпрос“ между Русия, Австро-Унгария и Канцлера на младата тогава Немска държава – Ото фон Бисмарк. Този малко познат за обществото исторически факт разкрива по неповторим начин кое в същност е нашето правилно място в световната цивилизация, за да бъдем успешни като българи.

Зависимостта в този случай е желязна: Когато братска Православна Русия – пишеща с буквите на Кирил и Методий - се намира в топли, съюзнически отношения с Германските народи, България закономерно е в печеливша ситуация. Това е така, защото според националистите руско-германските коалиции представляват своеобразни ценностни съюзи имащи за цел да консолидират континенталните държави в името на това, да бъде съхранен традиционния Християнски и консервативен облик на Европа.

В този ред на мисли важи и обратната зависимост: Всеки път, когато народите от това пространство са позволявали да бъде впиван клин в отношенията по между им, винаги е следвало разруха и тежки – непоправими по своите размери национални катастрофи. Красноречив пример в тази посока са и двете световни войни, в които печеливши бяха единствено търговските души населяващи бреговете на Атлантика.

В тази връзка патриотите от ПП АТАКА разглеждат благодарността на българския народ към своите руски освободители като неделима част от националното ни самосъзнание. Българи и руси споделяме едно и също цивилизационно пространство – една писменост, една Вяра, една култура. Нашият Господ Бог ни е създал и ни е отредил мисията да съществуваме под това небе заедно като клоните на едно и също многовековно дърво – това на славянското Православие. Всеки опит да се омаловажава ролята на Руската Империя в освобождението ни, както и да се пропагандира враждебно отношение към братския руски народ означава сами да режем клона, на който седим и така да изчезнем като народ, политайки някъде в безнравственото небитие на евроатлантизма. Подобно на нас вече и в по-голямата част на Стария континент патриотите – консерватори надигат глас за приятелство с Руската страна, срещу санкциите и гибелната конфронтация.

Белите европейци, милеещи за съхраняване Християнския облик на своите страни, днес все по-ясно съзнават, че единствената алтернатива пред задаващата се Еврабия е Евразия.

Александър Атанасов - политолог
Потребител:


Коментар: