Прегледи: 10890 - Коментари: 0
РУСИЯ повиши златния си запас до рекордно равнище

РУСИЯ повиши златния си запас до рекордно равнище

КЮЛЧЕТА вместо долари

Русия заменя американските ценни книжа със злато.

Световната финансова практика показа, че при кризата от 2008 г американските ценни книжа може да се обезценят. Затова златото си остава най-ликвидната форма на спестявания.

Да му мислят тези, които си въобразяват, че САЩ ще върнат дълга от вече над $ 21 трил, който ще има "някаква" стойност, докато има кой да вярва в неговата възвръщаемост:

МОСКВА, 25 юли — РИА Новости, Наталия Дембинская.

Златният запас на страната вече е 2000 т.

В първата полугодие Централната банка на Русия изкупи 106 т от скъпоценния метал, като доведе неговия дял в междунарадните резерви до рекордните 18 %. Успоредно регулаторът предприе мащабно освобождаване от държавните облигации на САЩ, като разпродаде практически целия американски държавен дълг. Защо ЦБ се запасява със злато, колко кюлчета й са нужни, и защо Русия се избавя от доларовите активи – в материала на РИА Новости.

Сега обемът на международните резерви е $ 460 млрд, набелязаното равнище - $ 500 млрд. При това структурата на резервите за последното десетилетие съществено се промени: делът на златото нарасна десет пъти, а ето вложенията в доларовите книжа на Хазната на САЩ, обратно, паднаха до мин. Още през 2010 г обемът на инвестиции в американския държавен дълг достигаше $ 176 млрд. Въпросът за дедоларизацията и съкращението на съответните активи зрееше отдавна.

Тотална разпродажба
След като САЩ започнаха да въвеждат санкции и възникнаха заплахи за изваждането на Русия от международната система за разплащания и ограничаване на сделките с руските държавни книжа, ЦБ пристъпи към решителни действия. За половин година регулаторът съкрати вложенията в трежерис /Бел.РодБг – Държавните книжа./ до мизерните $ 15 млрд.


Изходът в други активи, в частност в злато, е стратегия повече от разумна. Светът се приближава към нова епоха на нестабилност, увеличава се заплахата от повторение на глобалната криза заради геополитиката и търговските войни. Скъпоценните метали са инструмент на съхранение на вложенията и диверсификация на рисковете.

Трежерисът и доларът се смятат за най-ликвидните и надеждни активи в света, но неконтролируемата парична емисия, с която грешат, освен САЩ и други световни централни банки, е способна да послужи да един от градиентите на предстоящия крах.

Дълговата пирамида
Светът е насъбрал твърде много с нищо необезпечени дългове /сегашният обем на глобалния дълг е $ 247 трил! или 318 %! от световния СБП/. При тези условия, запасите от злато са надеждна защита, те не могат рязко да се обезценят, за разлика от същите тези държавни книжа.

Да си припомним 2008 г: заплахата, която някои страни, в частност Китай, да съборят стойността на американския държавен дълг, беше реална. Това е напълно възможно и сега на фона на развързаната от Тръмп търговска война.

"Ако изведнъж по някакви причини редица държави предявят на САЩ всички тези книжа, те просто ще се обезценят. Това е пирамида, защото своя дълг , по всяка вероятност, САЩ няма да погасят никога. Той ще работи до тогава, докато вярват в него" – отбеляза Александър Егоров, валутния стратег на TeleTrade.

В тройката на най-едрите притежатели на злато
Русия не държи златния си запас в САЩ, заяви Анатолий Аксаков, председател на Комитета по финансови дела на руската Дума. Още през февруари Русия влезе в първата петорка на страните по равнище на златните запаси, като за първи път изпревари Китай. При съхраняване на сегашните темпове на закупуване Русия до 3 г може да заеме трето място сред най-едрите притежатели на злато. А след 10 – 15 г – да обнови рекорда от съветския период: 2800 т /Бел.РодБг – Прозападният Елцин, т.е слугите на Запада, разпродадоха на безценица над 2000 т./, смята Тимур Нигматулин, аналитик на компанията "Откритие Брокер".

Аналитиците пък са уверени: съвкупността от всички световни геоикономически фактори ще предизвика наистина взривен ръст на цената на жълтия метал до $ 2 000 или даже $ 3 000 за унция.

Превод: Димитър КУНЕВ – Български и Словянски
Потребител:


Коментар: