Прегледи: 8315 - Коментари: 0
ГОЛЯМА цепнатина до Йелоустоун

ГОЛЯМА цепнатина до Йелоустоун

БЛИЗО до супервулкана Йелоустоун е открита нова цепнатина в скала

Москва, 18 юли - "Вести. Экономика".

ЦЕПНАТИНА с дължина 100 фута /около 30,5 м/ близо до супервулкана "Йелоустоун" принуди да се затворят някои части на Националния парк "Гранд-Титън" в САЩ.

В съчетание с активността на гейзира Стимбът това усилва опасенията по повод изригване в Йелоустонската калдера /Бел.РодБг – Калдера е суперпространство на супервулкан./, съобщава SHTFplan.com. Националният парк "Гранд-Титън" е разположен на северо-запад в щата Уайоминг, само на 16 км на юг от националния парк "Йелоустоун". Паркът "Гранд-Титън" публикува заявление за открилата се цепнатина, съобщава WoodTV.

"Зоната на "Скритите водопади" /Hidden Falls/ и "Точката на вдъхновението" /Inspiration Point/ сега са затворени за посещения заради повишена вероятност от каменопади. Територията е затворена за осигуряване на безопасност от 10 юли след откриването на разширяващи се цепнатини в скалния масив. Неизвестно е колко дълго територията ще е затворена" – се казва в заявлението.

"Скритите водопади" и "Точката на вдъхновението" са разположени близо до езерото "Джени" /Jenny Lake/. Това са едни от най-популярните за посетителите места в парка.

"На нас действително ще потрябват още няколко дни за събиране на данни, за да се определи точно, продължава ли движението на скалите" – каза представителят на парка Ендрю Уайт в петък. По неговите думи, след събирането на данни ще бъде направена "оценка на риска", за да се определи може ли да се отвори районът за посещения.

Въпреки че Йелоустонската калдера се смята за активна, учените предполагат, че тя едва ли ще изригне в близките хиляда години. Но те също така смятат, че си струва постоянно да се следи за този район.

В доклада от 03 юли се казва, че магмената камера на „"елоустоун" е "по-мощна", отколкото по-рано смятаха учените. Като използваха нов способ за движението на топлинния поток под парка, изследователите стигнаха до извода, че магмената скала на "Йелоустоун" може да се зарежда от дълбините на Земята два пъти по-бързо, отколкото се смяташе по-рано.

Гейзерът "Стимбът" в Йелоустонския национален парк от март проявява необикновена активност, въпреки че по-рано периодите на спокойствие често продължават с години. "Стимбът" /Steamboat - в превод от английски "пароход"/ е най-високият активен гейзер в света. Той изхвърля водна струя на височина около 91 м. Този гейзер се намира в район под името Басейнът на гейзерите "Норис" /Norris Geyser Basin/, който се смята за най-горещиата и най-променлива термична зона в Йелоустонския парк.

"Стимбът" изригна вече 11 пъти за тази година, далече над нормалното.

Публикувано 18.07.2018 в 17,33
Превод: Димитър КУНЕВ – Български и Словянски
Потребител:


Коментар: