Прегледи: 12173 - Коментари: 0
РУСКИЯТ сгъстен газ доказа преимуществото си пред американския

РУСКИЯТ сгъстен газ доказа преимуществото си пред американския

Снимката е от руски газовоз в Северния ледовит океан

Случи се най-важно за руския и световния газов пазар събитие – започнаха редовни доставки на ямалски сгъстен газ /СПГ/ в Китай.

На крайно перспективния пазар руският газ ще се конкурира с американския. За сметка на какво отечествените доставчици възнамеряват да спечелят това съревнование?

В Китай пристигна първата партида на руския СПГ от завода в Ямал. Танкерите-газовози "Владимир Русанов" и "Едуард Тол" влязоха в пристанището Цзянсу. Там ги посрещнаха тържествено, в това число първите лица на енергетиката на двете страни – министърът на енергетиката на Русия Александър Новак и ръководителят на енергитическото управление на Китай Нур Бек-Ри.

Това е крайно важно за Русия събитие. То ознаменува началото на редовни доставки на руски СПГ в Китай, един от най-бързорастящите потребители на газ. В плановете на Китай влиза увеличение на дела на газа в енергетиката до 10 % през 2020 г.

Във връзка с това потреблението трябва да порасне на 76 % - до 347 млрд куб м. От тях 220 млрд осигурява газ от собствен добив, а 127 млрд Пекин ще внася.
Желаещите да продават газ в Китай са много и за Русия е важно да закрепи своето място, в това число за сметка на доставки на СПГ. Китай вече договори доставки на 50 млрд куб м газ.
Руският СПГ се конкурира основно със СПГ от САЩ, Австралия и Катар. "По цена руският СПГ губи от Катар, но печели срещу янките. А въвеждането на газопровода "Силата на Сибир" /Бел.РодБг – Там цената на газ е най-ниска./ не само ще позволи да се наситят потребностите на китайския пазар, но и дава възможност да се разработят нови находища и да се развие инфраструктурата на Далечния изток за по-нататъшна експанзия на руски газ в страните от Тихия океан и Източните тигри" – каза председателят на Съвета на директорите на "Инжинеринговата компания "2К" Иван Андриевский.

Освен това е важно да се изпита успешно новият маршрут на доставка на СПГ в Китай по Северния морски път. И той се оказва много по-изгоден и по-кратък ит традиционния през Суецкия канал и Малакския проток. Вместо 35 дни доставката на СПГ стана само 19. По думите на Новак Северният морски път става истински "Леден път на коприната".

Разбира се, пътят през Суецкия канал има ред неоспорими предимства. Маршрутът минава през гъстонаселени територии, няма проблеми с комуникациите и пристанищната инфраструктура, а също и с климатичните условия, каза Андриевский. "Но ако СМП беше неизгоден, китайците не биха го ползвали. Китайците в този смисъл са много показателен пример – те икономисват навсякъде и във всичко. Явно предимството на СМП пред Суецкия канал е значително по-малката дължина на маршрута, т.е времето на доставките на газ се съкращава 2 пъти, което икономисва $ 100 000 за съд" – добавя той.

Накрая, първата ледова част на Северния морски път от пристанище Сабет на изток в направление на Беринговия проток бе премината самостоятелно от танкер от ледови клас Arc7 без съпровод на ледоразбивач. Танкерите безпроблемно преминават през лед с дебелина 2,1 м. И за преодоляване на ледената част са нужни само 9 дни – това са рекордни срокове. Всичко това прави маршрута търговски още по-успешен.

Бъдещето на руския СПГ е съвсем перспективно. Русия вече влиза в четворката на най-големите производители на сгъстен газ – редом с Катар, САЩ и Австралия.

Наред е втората част от завода "ЯМАЛ СПГ", който пускат преди срока: не в края на годината, а през август. Всичките три линии постигат пълна мощност вече в началото на 2019. Благодарение на това производството на СПГ в Русия нарастват до 28,2 мил т, което вече е съпоставимо с текущите обеми в Индонезия.

А след "Ямал СПГ" Китай реши да влезе и в друг проект на "Новатек" – завод "Арктик СПГ – 2", който е в стадий на проектиране. Три линии с мощност 19,8 мил т СПГ пускат през 2023 – 2025.

Всичко това изисква повече танкери-газовози. Само за проекта "Ямал СПГ" са поръчани 15 танкера-газовози от леден клас Arc7, пет от които вече обслужват "Ямал СПГ". Поръчката бе отдавнашна, да и Русия никога не бе строила газовози, тъй като се специализираше до неотдавна на тръбопроводни доставки. Затова пред Русия стои задачата да строи такива съдове.

"За Северния морски път е необходимо достатъчно количество танкери-газовози от леден клас, а също подобряване на пристанищната и комуникационната инфраструктура, тогава руският СПГ получава още по-голямо предимство" – смята Андриевский. Русия вече привлече корабостроителни компании от Южна Корея за модернизиране на корабостроителния комплекс "Звезда" на Далечния Изток.

Именно тази руска корабостроителница трябва да изпълнява поръчките за кораби за Арктика.

Ппубликувала Татьяна Колесникова, 20.07.2018 в 10,35
От: energetika.mirtesen.ru

Превод: Димитър КУНЕВ – Български и Словянски
Потребител:


Коментар: