Прегледи: 9527 - Коментари: 0
САНКЦИИ+: 1,4 трил печалба за Русия в енергетиката

САНКЦИИ+: 1,4 трил печалба за Русия в енергетиката

И на мене ми се иска да съм руски министър: всякакви суровини, подготвени специалисти, единен народ.

В немските проФАЩ медии проглушиха народа, че Сименс пратил високомощни газови турбини за АЕЦ, които попаднали в "санкционен" Крим. Следва продължение: Русия започна самостоятелно производство на газови турбини за ТЕЦ.

Така вместо немците да получат около 1,4 трил рубли /около 19 млрд Евро/, паричките остават в Русия:

ТРИЛИОНЪТ остава в Русия: Модернизацията на ТЕЦ ще мине без чужденците

В Русия скоро може напълно да се откажат от доставката на чуждестранни газови турбини, които са предназначени за модернизация на руските ТЕЦ.

В Министерството на промишлената търговия и в правителството вървят съответните консултации. За това съобщава ИА Регнум..

Без избор – трябва да се произвежда самостоятелно
Известно е, че руското правителство вече разглежда проект, чиято цел и създаване на условия в Русия, при които страната може самостоятелно да създава подобни турбини. Впрочем вече има единство за неговото приемане.

Засега се предлага вариант, при който турбините 110, 170 и 65 МВт етапно се въвеждат от 2022 г. В резултат може да се говори за това, че министерството е взело курс на увеличаване на мащабите на импортозаместването. Иначе отсичането на чужденците от вече планираната модернизация на ТЕЦ /сумата на разходите е 1,4 трил рубли или около 19 млрд Евро/ е трудно да се обясни.

Подобни инициативи са повече от актуални днес за Москва. Съвсем неотдавна, през 2017 г се разрази скандал за доставката на турбини Сименс в Крим. В медиите постъпи информация за това, че компанията "Технопромекспорт" доставя на полуострова турбини на тази немска компания в обход на санкциите. Тогава САЩ реагират, като включват в санкционния "списък" директора на "Технопромекспорт" Сергей Топор-Гилки, чиновниците от Министерството на енергетиката Андрей Черезов и Евгений Грабчак, а също и предприятие "Силови машини".

Започваме да разходваме пари за развитие?
Цялата тази ситуация със санкциите около Русия принуждава правителството да действа адекватно, т.е да мисли сценарий, при който другите държави в един момент могат да прекратят доставките на стратегически важни продукти за промишлеността и инфраструктурата. Във връзка с това бе повдигната темата за купуване на турбини с голяма мощност.

Въпреки че проектът за стимулиране на създаване на турбини с голяма мощност само се роди в правителството, вече има информация за това, че създаването на такава продукция ще се субсидира частично от бюджета. Освен това в Министерството на промишлената търговия внесоха предложение за специален стимул – освобождаване от търговски глоби на пилотните проекти с отечествено оборудване.

Показателно е, че правителството реши да изхарчи бюджетни пари за такъв проект. Като правило огромните средства по препоръка на Министерството на икономическото развитие Русия влагаше в ценни книжа, в това число американски. За масово вливане на средства в промишлеността на своята страна във ведомството не призовават често.

Обаче сегашните предложения на Министерството на промишлената търгавия в някакъв смисъл разрушават приетата досега система и изместват Министерството на икономическото развитие от монопола в решенията къде да се влагат спечелените от страната пари.

Използвани фотографии: tesiaes.ru ; www.svoboda.org
finobzor.ru

Публикувал Михаил Пасечник, 21.07.2018 в 09,05

Превод: Димитър КУНЕВ - Български и Словянски
Потребител:


Коментар: