Прегледи: 7710 - Коментари: 0
КАК в Украйна избиваха поляците през войната

КАК в Украйна избиваха поляците през войната КАК в Украйна избиваха поляците през войната

Кошмар Наяве
КАК са изтребвали поляците в Украйна в годините на немско-фашистката окупация

През времето на Втората световна война, когато украинските националисти са съюзници на Хитлер, в Украйна /на Русия/ са избивани не само милиони евреи и руснаци, но и десетки хиляди поляци:

На горната снимка: Луцкое воеводство, уезд Костопол. Жертвите на УПА

На долната снимка от РИА Новости, Александър Мазуркевич © РИА Новости Ветераните от Украинската въстаническа армия /УПА - Обявена от съюзниците от СССР, САЩ, Англия и Франция за фашистка през 1945 г./ празнуват сега "Денят на героите" в Лвов

МОСКВА, 11 юли — РИА Новости, Николай Протопопов.

Масовите етнически чистки, в това число на жени и деца – преди 75 г, през лятото на 1943 г, Волинската сеч /Бел.РодБг – масовото убийство на поляци от украинските фашисти бандеровци./ достига своята кървава кулминация.

В нощта на 11 юли бойците от УПА /Украинската въстаническа /чети: кървава/ армия – ОУН-УПА/ се втурват изведнъж в 150 населени с поляци селища в Западна Украйна /на Русия/. Само за денонощие фашистите с шокираща жестокост изтребват повече от десетки хиляди цивилни. За това, как това става пише РИА Новости.

В първите редици
Украинските националисти се усещат силни, когато Украйна /на Русия/ окупират немско-фашистките войски. Още през 1941 те убиват не само комсомолци, комунисти, съветски военни, но и евреи, поляци.

"Издевателствата над евреите": как жертвите на пограмите създават "героите на УПА"
Печално известен и документално е фиксиран "Лвовският погром", който се извършва веднага след като хитлеристите влизат в града. Издевателства, мъчения и убийства основно на еврейското население продължават няколко дни, членовете на току-що създадената "украинска народна милиция" и доброволни помощници на немците успяват да измъчат и избият няколко хиляди души.

В публикуваните в последните години вътрешни документи на ОУН-УПА се вижда, че врагове на украинската държавност се смятат не само евреите и русите, но и поляците. При това етническите чистки на полското население на Украйна /на Русия/ се планират още преди Втората световна война.

Така, във Военната доктрина на украинските фашисти, разработена в пролетта на 1938, се говори за необходимостта за "изчистване от западноукраинските земи на чуждия полски елемент" до последния човек. Веднага да реализират кървавите планове на украинските фашисти попречва Червената армия, която влиза на територията на Западна Украйна /на Русия/ през 1939. Обаче отсрочката е кратка.

Ножове, пили и брадви
През 1941 ОУН-УПА издава поредната инструкция за борба и дейност. За "Народната милиция" документът предписва да "неутрализира" поляци, които не се отричат от мечтите за Велика Полша, включваща северо-западните украински земи. Исторически тази област се нарича Волин.

Оуновци се възползват от своята безнаказаност – след отстъплението на Червената армия от Украйна /на Русия/ практически няма кой да се противопостави на бандите на ОУН-УПА. Съветското партизанско движение основно се съсредоточава в Беларус, а самите поляци нямат въоръжени отряди, които са способни да оказват на УПА достойна съпротива.

Волинската сеч – масовото унищожение на полското население – започва в зимата на 1943. Официално признатата дата е 09 февруари 1943. В този ден бойците от ОУН-УПА преоблечени като съветски партизани влизат в полското селище Паросля Перша. Като отпочиват и сито се нахранват в къщите на селяните, те пристъпват към разправата. Убиват всички – мъже, жени, деца, старци.

Само затова, че те са поляци. Фашистите колят, секат с брадви, мушкат с щикове и разстрелват над 170 души, в това число няколко десетки деца.

Командирите на УПА през 1941 – 1942 г
Полското население избиват по цяла Западна Украйна /на Русия/. Действат по еднакъв сценарий: няколко банди окръжават полските села и колонии, събират всички жители на едно място и планомерно унищожават. Често и в акциите срещу поляците участвати съседите съселяни-украинци. Къщите на избитите семейства изгарят, имуществото грабят.

Убиват, по правило, не с огнестрелно, а с хладно оръжие. В бандите на УПА щатно се числят т.нар "колячи", те в пряк смисъл колят мирното население. С оръдия пили, брадви, коси и ножове, тези привърженици на независима /днес – "незалежна"/ Украйна /на Русия/ изтребват десетки хиляди невинни поляци.

Зверствата на украинските фашисти се потвърждават от многочислените документи, които се съхраняват в архивите на спецслужбите. Например командирът на един от взводовете на УПА Степан Редеша на разпит разказва, че поляците са ги хвърляли живи в кладенци, а след това са ги доубивали с изстрели. Други са ги колели с щикове, рязали с брадви, убивали с колове.

"Аз лично съм участвал в една от операциите против полското население, която бе през август 1943 г – се казва в протокола от разпита на Редеша. В нея взеха участие над две формирования в състав от 500 души с оръжие и над хиляда души от нередовната ОУН, въоръжени с брадви. Ние окръжихме 5 полски села и през времетраенето на нощта и на следващия ден изгорихме тези села, а цялото население от малките до големихте изклахме, общо над 2 хиляди души. Моят взвод взе участие в изгарянето на едно голямо село и прилежащата му махала. Ние изклахме около хиляда поляци."

Особено масови кървави събития стават на 11 юли 1943 /Днес е 75-годишнината/. Многочислените банди на УПА нападат едновременно на 150 полски села и колонии. Точното число на жертвите е неизвестно, но става дума за повече от 10 хиляди загинали. Всичко във Волинската сеч, по различни оценки, са убити 100-130 хиляди поляци, практически цялото полско мирно население на Волинска област.

Острите ъгли на историята
На зверствата на фашистите от ОУН-УПА във Волин следва отговор. Подразделенията на Армия Крайова /проруска/ също започват набези на украинските села. Поляците, като осъществяват акции на възмездието, унищожават около 30 хиляди украинци.

След освобождението от Червената армия на Украйна /на Русия/ от немско-фашистките окупатори взаимните убийства на поляци и украинци престават. Но в този момент да се помирят двата народа не е възможно. През юли 1945 г Съветският съюз и Полша сключват съглашение за обмяна на населението. Поляците, които са живели до Втората световна война в Западна Украйна, могат да се завърнат в историческата родина, а украинците в Полша – в СССР.

ТУСК призова Киев и Варшава да преразгледат трактовката на историческите въпроси
Операцията по преселване, която получава името "Висла", продължава почти 2 г. На новите места на живеене се преселват над 1,5 мил души от двете страни. Това позволява да се намали напрежението между народите. В съветско време болната тема се стараят да не я пипат.

Обаче политиката на новото украинско правителство отново изостри спорните исторически въпроси. Варшава осъжда Киев за героизацията на членовете на ОУН-УПА и редовните актове на вандализъм по отношение на полските паметни места. Премиерът на Полша заяви преди дни, че примирението между полския и украинския народ е възможно само след признаването на истината за Волинската сеч. Украинските власти на свой ред настояват за преразглеждане на положенията на закона на Полша за Института за национална памет, която засяга украинците.

Законът встъпи в сила през пролетта на 2018 и предвижда наказателна отговорност за пропаганда на "бандеровска идеология" и отричане на Волинската сеч.

Превод: Димитър КУНЕВ - Български и Словянски
Потребител:


Коментар: