Прегледи: 6564 - Коментари: 2
ХЪРВАТСКА издигна първа идеята за панславизма

ХЪРВАТСКА издигна първа идеята за панславизма

СЛЕД ПРЕСТЪПНИТЕ глупости на наскоро починалия проф?? Божидар Димитров /Бел.РодБг - Ние не му прощаваме за тях, а дали Бог ще го стори, не знаем, но има ли ад, със сигурност шансът му е за там./ и редица русофоби и словянофоби-невежественици редакцията на РодинаБг.ком смята за свой дълг да оповести една не така изтъквана в Българско истина.

По повод на Световното първенство по футбол в Русия и сблъсъка Русия – Хърватска мнозина либералстващи и поддържащи Запада, 5 века убивал и грабел света, някои, правещи се на филолози и историци антибългари изказваха мнение /чети: простотията си/, че хърватите не били словяни, че нямало южнословянски език, дори че нашите словянски събратя са били траки, добре че не ги изкараха монголоидни прабългари. Имаше дори постинги, че Хърватска е българо-тракийска държава.

За сведение на потъналата в дИмократично невежество антибългарска=антисловянска част от българите /О, неразумни и юроде!/, точно хърватските учени в края на XVII и началото на XVIII в СЪЗДАВАТ идеята за словянското единство и дори го изказват в понятието "панславизъм". Всичко това не е случайно, защото тези южни словяни граничат с Австрия, която стотици години е водила десетки завоевателно-геноцидни войни срещу хърватите. Най-ярък и известен привърженик на панславизма е епископ Йосип Щросмайер, чиято 200-годишнина чествахме в София през април 2015 г.

За съжаление не присъстваше доайенът на днешната хърватска и световна славистика акад Йосиф Братулич, който беше болен, но неговият доклад бе прочетен. Нека да кажем на българските читатели, чиито мозъци промиваха божидардимитровци /Той между другото преди 10-ти Ноември и малко след него твърдеше, че сме славяни, но обърна демократично-финансово-политически позицията си./, че точно акад Братулич изследва и доказа произхода на думата славяни, която е по-правилно да се казва словяни. То и така пише Черноризец Храбър през Х в: "Прежде убо слОвяне немаахом къниги, а чертаеха и гадаеха чрьтами и резами." – т.е Прочее преди слОвяните нямаха книги /букви/ и чертаеха и гадаеха с черти и резки. Акад Братулич доказа, че думата словяни идва от "слово", те словят, за разлика от немците /германци и австрийци/, които са "неми", в смисъл неразбираеми. Впрочем хърватите пишат чак до XVIII в на т.нар "ъгловата" глаголица.

Идеята за панславизма, за словянското единство са проповядвали най-вече чехите, които след Освобождението идват в Българско и помагат за раждането на модерната ни свободна държава – Иречек, Вешин, Мърквичка, братя Шкорпил и още плеяда словянофили=българофили. В Русия словянофилството идва точно поради влиянието на хърватските учени и политици, а обвиненията, че тя го създава, идват поради историческия факт, че Русия е свръхмогъщата словянска империя. Полша преди нея се опитва да обедини словяните /Факт: Идването на Владимир Ягело в Българско и неговия провал пред Варна./, но поради завоюването на поляците от Австрия и Прусия, не успява да възглави словяните.

Така или иначе вчера създателите на панславизма играха футбол с Великата Руска Словянска империя. Не защото словяните са от Владивосток до Прага /вникнете в етимологията на тези, определящи географското свръхпространство на словяните топоними/, а защото словяните са над 400 мил, говорят абсолютно сродни езици, какъвто е и българският, който впрочем е създател на първата писмена форма на словянски език. С български фонеми /за невежите: звукове/, превърнати в букви, веднага започват да пишат чехи, хървати, сърби, руси, а днес дори измислените у-краинци /От У-крайна – покрайнина на Русия./.

Е, че вчера създателите на панславизма победиха с дузпи единствената днес Слоявнска империя, не променя факта, че всички са и сме словяни.

Димитър КУНЕВ – Български и Словянски
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: александър георгиев     Дата: 2018-07-08 15:33:20    
абсолютно вярно

2. Потребител: муспи     Дата: 2018-11-10 01:13:14    
Какъв панславизъм без антисатанизъм?! Вече сатанизма е залял света за да убива бялата раса, единствените хора. За целта в сатанинските им лапи са положени Парите, Правителствата и Армиите на света, чрез които подгонват милиардите диваци да унищожават това заради което е и създаден Живота. Само избиването на евреите и то в такива мащаби, че да изчезне това дяволско племе, е смисъла на Панславизма!