Прегледи: 5980 - Коментари: 0
АЛЕКСАНДРИНА откри музикалното Варненско лято 2018

АЛЕКСАНДРИНА откри музикалното Варненско лято 2018 АЛЕКСАНДРИНА откри музикалното Варненско лято 2018

Примата на българската и световната опера Александрина Пенданчанска даде началото на най-големия музикален фестивал в Българско - Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2018.

Всъщност официалното откриване извърши пианистът Людмил Ангелов, артистичният директор-съветник на събитието. Поздрав имаше от министъра на културата, от община Варна и от директора на европейските фестивали от ЕС.

Самото откриване беше оригинален концерт – микс, обединение, конвергенция, музикална палитра от увертюри на опери от Моцарт, Глук, Верди, Росини, Щраус и арии от тези опери на артистката. Имаше музикални клипове с първия дебют на Александрина на 25 май 1988, когато та пее в големия концерт по случай Деня на словянската писменост и българската култура в НДК София.

Редяха се клипове и изпълнения на живо на Пенданчанска, като дори имаше момент, в който на екрана певицата започва арията, а основната част изпълни на сцената на Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна. Александрина говореше за най-трудните изпитания в живота си на музикант, както и за своите награди, вкл "Гранми". Самата тя обаче наблегна на факта, че най-важната награда е нейното вътрешно удовлетворение.

Ние сме почитатели най-вече на симфоничната музика от барока до към третата четвърт на XIX век. През лятото гледаме прекрасната поредица "Опера в Летния театър" във Варна, затова приемаме операта като нещо не в нашето съкровено музикално пространство. Но Александрина бе прекрасна.

Сетихме се, че Найо Тицин по стечение на обстоятелствата е неин съпруг. Това съжителство доста обременява и почерня заради политическото палячовско поведение на Тицин безспорното обаяние на Пенданчанска.

Иначе варненската публика дълго ще помни великото пеене на Александрина на музика от световните музикални гении и таланти.

Димитър Кунев – Български и Словянски
Потребител:


Коментар: