Прегледи: 2121 - Коментари: 0
160 000 убийства

160 000 убийства

Данните са за 2006 година - при производствени аварии и поради трудови удловия в страните от Европейския съюз са загинали над 160 000 работника.

Това е числото, на което се спира евродепутатката Габи Цимер от групата на леви/северни зелени в Европарламента. Да напомня, че България и Румъния пристъпиха прага на европейския "рай" на 01.01.2007 г - съсвсем сигурно е, че загиналите през миналата година са били повече. Този вид трагични статистики обаче не присъстват и изобщо не се препоръчват за държавните и олигархичeските медии. Освен в Полша, където % на злополуките е бил най-голям, зле са нещата и в "обединеното" кралство, Италия, Унгария, Германия. Много са починалите в селското стопанство, където медицинската помощ пристига най-бавно, в минното дело, където има обективни трудности при спасяването. Рязко е нараснал броят на смъртоносните инфаркти и инсулти в момента на изпълнение на тежка работа.

Увеличил се е броят на загиналите шофьори на ТИР-ове, като в много случаи не са спазени нормите за натоварване и съвместимост на багажите. Така или иначе над 160 000 души през 2006 г са напуснали работните си места завинаги поради смърт, а над 500 000 при трайна нетрудоспособност.

Не искаме да изпадаме в ляв популизъм, но печалбите на олигарсите, броят на милионерите и богатството им в ЕС се е увеличил пропорционално на страданието на работниците. Особено много се е повишила експлоатацията и икономическата дискриминация над имигрантите от Изтока. Нови "антиизточни" закони се коват във Великобритания, Ирландия, Белгия. Идващите от бившите соцдържави по правило получават по-малко и се изпращат на по-тежка и рискова за живота и здравето им работа. Повишил се е броят на пожарите в промишлеността и в учрежденията, броят на загиналите в строителството, където има най-много нарушения на нормите за безопасност.

Българското Министерство на външните работи изобщо не прави статистика за загиналите български работници в страните от Евросъюза. Спомняме си проблемите за здравното осигуряване на нашите емигранти преди влизането ни в еврозоната. Сега пък много нашенци работят полулегално или направо нелегално и не могат да разчитат не на качествени, ами дори на сносни медицински услуги.

Иначе хубавеещата по известни причини евроминистърка Гергана Грънчарова обяснява колко било добре, че признаваме Косово. Този проблем не е неин, нейно е задължението да следи българските работи в Евросъюза, колкото и излишно да се дублира /в политически смисъл/ с многознайкото Ивайло Калфин.

160 000 жертви на алчността на олигархията и над 500 000 засегнати в семействата - това е трагичната равносметка за 2006 г за обикновените работещи европейци. Нас ни готвят за "бели" роби на Евросъюза и ще дадем своя "дан" за угояването на цинично богатеещите западняци.

В жертви в натура.
Потребител:


Коментар: