Прегледи: 3663 - Коментари: 0
В ДЕВНЯ Чудесен празник за античния Марцианопол

В ДЕВНЯ Чудесен празник за античния Марцианопол В ДЕВНЯ Чудесен празник за античния Марцианопол

Вчера и днес на пространството на античния амфитеатър на римския възлов център в Мизия Марцианопол има хубав празник, който напомня с разкази и демонстрации за бита и историята на града.

В основата на историческата инициатива е кметът Свилен Шитов, подкрепен не само от общината и Общинския съвет, но и от жителите на града и принадлежащите села. Около стотина гости от Румъния, Ямбол, Свищов, както и варненци от клуб за българските традиции "Авитохол" представят пред около 800 зрители въоръжения, сражения, занаяти, ритуали – изобщо античното минало на Марцианопол. Всъщност точно Девненските извори са били истинската причина за ценността на античното селище, знае се колко могъщо римляните са обичали водата.

Секачи на монети, майстори на мечове, щитове, лъкове /децата май най-яко се насочиха към оръжията/, на "римска леща", ковачи, дърводелци, заедно с два ухаещи пункта за кебапчета и бира, развличаха гостите помежду битките на гладиатори, укротвачи на коне, танци за виното и любовта, бурните битки между римските легиони, хунските конници и тракийските войни. Хората окачваха върху си римски бели тоги, а на главите - венци от върбови листа, за да се почувства всеки истински римски гражданин от величието на Латинската империя от I – III в сл.Хр.

Гости бяха и депутати от ГЕРБ от варненската квота, но те по-добре че не се месеха в празника. Използваме статията да благодарим на кмета г-н Шитов, че предостави транспорт за журналистите, за да могат преди часа за изпращане на материали по вестници или тв да се приберат във Варна около 13,00.

За радост тази година нямаше няколкочасовият минологодишен дъжд и народът изгледа цялата програма, облечен в бели тоги, които пък отразяваха яркото слънце. Седнали на мраморните или гранитни подравнени камъни, изгледахме епохи-облекла и оръжия от няколко века, като ударението бе върху римското време. Историк разказваше за началото, възхода и цъфтежа на Рим и Марцианопол доста подробно, не забрави и за Музея за мозайките, за огромните и богати вили, в които са живеели нотабилите на града.

Колкото до днешна Девня, стана ми гадно, че свръхпечелившите заводи в Девненската долина, които, благодарение на седесарите на Костов, са собственост на западняци, които пият кръвта и парите на Българско.

Димитър КУНЕВ – Български и Словянски
Потребител:


Коментар: