Прегледи: 4181 - Коментари: 0
Шестима космонавти пристигат в "Камчия"

Шестима космонавти пристигат в "Камчия"

Polet Georgi Ivanov

30-годишният юбилей от втория руско-български космически пилотируем полет ще бъде отбелязан в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия" на 08 юни.

За празника комплексът посреща шестима космонавти – българите Георги Иванов и Александър Александров, руските им колеги Виктор Савиних и Сергей Авдеев, и румънецът Думитру Прунариу. Домакин на събитието е Авиокосмическият център с Планетариум в комплекса, с ръководител космонавта Красимир Стоянов.

"Камчия" събира два космически екипажа: във втория руско-български полет през 1988 г заедно са летели Александър Александров и бординженерът Виктор Савиних, като за полета се е подготвял и Красимир Стоянов. В руско-румънския екипаж от 1981 г на борда на "Союз 40" са първият и единствен румънски космонавт Думитру Прунариу и Леонид Попов, а след скачването им с орбиталната станция "Салют – 6", те се присъединяват към основната експедиция, в която е Виктор Савиних.

В 15,00 на 08 юни в кино-концертната зала "Черноморски" космонавтите ще се срещнат с децата, участващи в детските лагерни смени в "Камчия", с ученици, учители и родители от Частното средно училище "Юрий Гагарин", с гости на комплекса, с ученици и ръководители от Националната астрономическа обсерватория "Николай Коперник", ветерани-летци и авиатори от Варна, Балчик и Добрич, курсанти от ВВМУ "Никола Вапцаров" и др. Космонавтите ще споделят своите мисии и експерименти по време на полетите. Те ще разкажат как са работили заедно в Космоса и заедно на Земята.

Ще бъде представен вторият руско-български пилотируем космически полет, който продължава от 7 до 17 юни 1988 г с командир Анатолий Соловьов, бординженер - Виктор Савиних и Александър Александров - космонавт-изследовател. По време на мисията, вторият български космонавт извършва над 50 успешни научни експеримента, разработени от Института за космически изследвания при БАН.

С особен интерес децата очакват разказа и на легендарния космонавт Виктор Савиних – приятел на "Камчия" и участник в три космически мисии, сред които и драматичният полет на "Союз-Т13" за спасяването на "мъртвата" станция "Салют 7".

От: brat-bg.com
Потребител:


Коментар: