Прегледи: 3295 - Коментари: 0
НАСЛЕДНИЧКА на Батачани от 1876 с цветя за Бенковски

НАСЛЕДНИЧКА на Батачани от 1876 с цветя за Бенковски

Вчера на първия поред паметник в Алеята на Възрожденците във Варна имаше само един букет.

Поднесе го Божана Христова Илчева /Илиева/ в памет на убитите от турците /всъщност потурчени българи/ нейни роднини и по случай големия православен празник Спасовден. Жената /на снимката/ беше купила рози и с горчиво умиление разказа на нашия репортер съдбата на убитите си и оцелели роднини от зверското клане срещу българите на 17 април 1876 г в Батак.

142 г от този ден, а Паметта българска не се изтрива, защото това е нашият Холокост, дори по-жесток от еврейския, почти колкото арменския. Убитите в Батак българи са около 3 000, но ако сметнем и неродените от загиналите, турското робство и зверства само в градчето в Родопите унищожава над 15 000 живота български. А общият брой на избитите, потурчените и взети за еничари българи е над 3,5 милиона от 1352 до днес, според истински историци.

Божана разказа, че нейните предци са били деца, 9 братя и сестри, повечето момчета. В самия ден на клането момчетата от 3 до 9-годишна възраст са били излезли по поляните в планината да пасат козичките. Чуват писъците, решават да се върнат в Батак. Слава Богу, по пътя ги срещат овчари и ги връщат обратно в планината. Илчо, дядото на Божана, заедно с братята и сестрите си, тръгва към Балкана и оттам са заселват в пусто място в Добруджа, там основават сегашното село Тянево.

И тук, през 1877 г злото турско настига едно от миличките българчета. Турчин от Делиормана, минава на кон през малкото тогава новоосновано селце. "Харесва си" едно от дечицата, 4-годишния Георги, грабва го, слага го на седлото си и запрепусква в галоп. Тогава оцелелите братя Марин, Митьо, Илчо се заклеват в "Тянево да не стъпи и да не стъпва турски крак". Слава Богу, момчетата порастват, стават мъже, създават семейства с по 5 и повече деца българчета, за да оцелява и родът им, и Българско.

А същата година, в Тулча, далече в Северна Добруджа, местен турски бей, на мегдана, само като чува, че на големия брат от рода българите му викат "чорбаджи" е че е от Батак, вади ятагана си и отсича главата му. "Тялото му останало право и подскачало, а главата изплакала на земята. И днес се намират българи да казват, че нямало робство" – изстена Божана.

"Когато ходихме преди много години, бях малка, припаднах в църквата в Батак. От тогава не смея да отида" – отрони жената, чийто род е бил почти изцяло избит от турците в градчето.

За съжаление – цветята на Божана бяха единствените днес, положени на Паметника на Бенковски. Нямаше цветя и на другите велики революционери, само стари венци на Раковски и Левски. Неофициално, заедно с Божана имаше група от Атака – Варна. Ни ГЕРБ, ни БСП, е за ДПС е ясно, не бяха почели това въстание, без което нямаше да има Свободно Българско.

Е, народе български, защо не почете Георги Бенковски във Варна?

Димитър КУНЕВ – Български и Словянски
Потребител:


Коментар: