Прегледи: 3205 - Коментари: 0
ВАРНЕНЦИ ще видят явлението Военен руски ансамбъл "Александров"

ВАРНЕНЦИ ще видят явлението Военен руски ансамбъл "Александров"

От: ИА "Черно море":
Възкръсналият като феникс след трагедията край Сочи ансамбъл е на 26 юни във Варна

ЛЕГЕНДАРНИЯТ ХОР "АЛЕКСАНДРОВ" ИДВА ВЪВ ВАРНА С ОБНОВЕН СЪСТАВ
Концертът започва с минута мълчание за жертвите на самолетната катастрофа през 2016 г.

На 26 юни в Двореца на културата и спорта варненци ще могат да усетят силата на руския дух, да видят красотата и изяществото на руската песен и танц.

Академичният ансамбъл за песни и танци на Руската армия "Александров" гостува в четири български града, сред които и Варна, като част от голямото си европейско турне, с което отбелязва 90 г от създаването си. Интересът към турнето е огромен и александровци пеят пред препълнени зали и стадиони в големи европейски градове.

За дългата си история ансамбъл "Александров" се превръща в една от марките на Русия. Емблематичен е колкото Кремъл, Ермитажа, Третяковската галерия и храма "Василий Блажени". На турнетата им артистите са приемани от крале, президенти, министър-председатели. През 2004 г например е поканен във Ватикана да изнесе концерт по случай рождения ден на папа Йоан Павел II. Ансамбълът е носител на множество руски и световни награди.

В края на 2016 г при самолетна катастрофа край Сочи загива елитът на ансамбъла - 64 души музиканти, солисти, хореографи, сред тях и главният художествен ръководител. Трупата обаче бързо се съвзема от огромната трагедия, която потриса целия свят. След кастинги за по-кратко от месец съставът му е възроден.

В края на юни в България пристига именно обновеният състав на александровци – 120 певци, танцьори и музиканти. На концертите си те ще представят най-популярния репертоар от руски народни и военни песни и ефектни народни танци - от "Катюша" и "Смуглянка" до "Очи черние" и "Вдоль по Питерской".

Хорът на ансамбъл "Александров" е признат за един от най-добрите мъжки хорове в света. Те носят автентичната руска музика до зрителите. Гласовете на мъжкия хор разтърсват емоционално, а солистите в униформи съчетават и силата, и нежността, и много често провокират сълзи в очите на зрителите. Танцуващата група на ансамбъла пък - красивите девойки от балета и танцьорите, играят танц със саби или увличат зрителите в ритъма на казачока. Техните закачливи и горещи танци завладяват сърцата на зрителите с високото си хореографско майсторство.

Успехът на хора, солистите и танцовата група до голяма степен зависи от оркестъра на "Александров", уникален по своето естество. Той изкусно съчетава руски народни инструменти - балалайки, байяни, хармоники с дървени и месингови инструменти.

Вече 90 г изпълнителите от военния ансамбъл пеят най-популярните руски народни и военни песни, танцуват народни танци и съхраняват руската хорова традиция. За рожден ден на ансамбъла се смята 12 октомври 1928 г - денят, в който се е състояло първото му представянe в Централния дом на Червената армия в Москва. Тогава участниците са само 12 души. Но до средата на 30-те г на миналия век броят на членовете се увеличава до 300 души, а славата му се разпростира далеч извън страната. Репертоарът му става огромен и включва повече от 2000 произведения – народни песни и танци, духова музика, класически произведения, шедьоври на световната рок и поп музика.

Създателят на хора Александър Александров, руски и съветски композитор и хоров диригент, е автор на музиката на химна на Русия.

Потребител:


Коментар: