Прегледи: 2819 - Коментари: 0
ВОЙНСКАТА ПАМЕТ И ВЪЗРАЖДАНЕТО НА КОНСЕРВАТИВНИТЕ ЦЕННОСТИ

ВОЙНСКАТА ПАМЕТ И ВЪЗРАЖДАНЕТО НА КОНСЕРВАТИВНИТЕ ЦЕННОСТИ ВОЙНСКАТА ПАМЕТ И ВЪЗРАЖДАНЕТО НА КОНСЕРВАТИВНИТЕ ЦЕННОСТИ

ЗА ТРЕТА ПОРЕДНА ГОДИНА ВАРНА ПОЧИТА БЕЗСМЪРТНИЯ ПОЛК

Гражданите и гостите на морската столица за поредна година взеха дейно участие в празненствата по случай деня на победата над хитлеризма.

След официалните чествания на светлата годишнина състояли се на централния гробищен парк, в късните следобедни часове се проведе и вече традиционното шествие популярно под името "Безсмъртен полк". Силният дъжд не спря останалите живи ветерани от Втората световна война, техните наследници, както и представителите на руската общност отново да дефилират с портретите на своите близки родственици дали живота си за святата кауза на свободата. Както всяка година шествието започна от площад "Антон Новак" – входа на Морската градина, като крайната му точка бе паметника на антифашистката съпротива – Пантеона.

От името на общинската структура на политическа партия АТАКА в град Варна беше поднесен венец в знак на дълбока признателност пред великата саможертва на хилядите знайни и незнайни български и руски войни за постигането на тъй ценната за целия свят победа. В свое слово родолюбивата варненска общественичка и хуманистка – Диана Алексиева, явяваща се в качеството си на координатор на инициативата "Безсмъртен полк" – Варна, не пропусна отново да напомни на либералстващите еврочиновници, че ден на Европа нямаше да има, ако тези, чиито портрети виждаме не бяха гинали за деня на победата. Празнични слова бяха произнесени и от негово превъзходителство Сергей Николаевич Лукиянчук – консул на Руската федерация в град Варна.

Различното в тазгодишното отбелязване на Безсмъртния полк бе участието на група лагеруващи по нашето Черноморие сръбски ученици от Косово. В дух на патриотизъм и дълбока почит към своята земя и История младите косовски сърби в непринудена атмосфера изпълниха автентични народни песни разкриващи Косово като безспорен духовен център за сръбския народ. Инициативата за този своеобразен културен обмен между нашите братски Православни народи принадлежи на сръбската евроскептична партия – ДВЕРИ. В своите политически възгледи патриотите от западната ни съседка разглеждат запада по-скоро като пречка, отколкото като мост в нашите Балкански взаимоотношения. Именно това е общото схващане, което в днешния ден обединява патриотичните формации от нашите страни, както и всички родолюбиви и войнски организации бранещи историческата памет за разгрома на хитлерофашизма.

Тук се съдържа и главната причина за това – тържественото отбелязване на 9-ти май под егидата на инициативата "Безсмъртен полк" не само у нас, но и в световен мащаб да набира все по-голяма сила като един вид алтернатива на официалните държавни чествания. Личната памет за саможертвата на всеки един войн предадена от неговите потомци в същност идва с конкретно послание към нас: да четем историята, автентична от живите наследници такава, каквато е, а не да следваме клишетата спуснати ни от силния на днешния ден.

Официалната история на Втората световна война ни учи как "демократична" Европа и САЩ воювали рамо до рамо със Съветска Русия за разгрома на Нацистка Германия. Никой обаче няма да ни каже, че дълбоката причина и за двете световни войни бе обезкръвяването както на Русия, така и на Германия чрез предизвикването на войни помежду им в угода на либералстващия свръх капитализъм на англосаксите. Това обаче се знае от наследниците на стотиците хиляди войни, които са умирали в боевете срещу слугата на тази политика в лицето на Хитлер.

Отбелязвайки по този до някъде нестандартен начин деня на победата живите носители на тези истински лични истории на героизъм за поредна година идват да ни разкрият истинските ценности, които ще спасят света от следващ още по-унищожителен конфликт – тези, на възраждащия се съвременен консервативен патриотизъм. Той е дълбоко просветителски за народите в днешния ден, изпълнен с напрежение и несигурност, защото окончателно разкрива лицемерието на неолиберализма, който заедно с фашизма представлява една от маските на антихриста. Той през целия ХХ в, а и днес не спира с опитите за унищожението на Християнския свят, чрез въвличането на народите в глобални горещи конфликти.

В този ред на мисли не само полкът на героите е безсмъртен, но и духът на най-прогресивната част от човечеството, винаги готова за съпротива срещу това постоянно надигащо се зло.

Александър Атанасов - Варна
Потребител:


Коментар: