Прегледи: 2731 - Коментари: 0
ЧУДЕН варненски Карнавал

ЧУДЕН варненски Карнавал

Карнавална еуфория завладя Варна

Източник: Varna24.bg
Снимка: © Varna24.bg

Над 1300 участници от 16 общини в страната дефилираха днес по време на четвъртото издание на възродения "Празник на маската, маскарадния и сценичния костюм и народната носия - Варненския карнавал".

Тътен от хлопки на 20 от най-добрите кукерски групи в страната огласиха площад "Независимост" и създадоха неповторима атмосфера. Групите са от областите Варна, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Ямбол, Силистра, Русе, Шумен и Бургас. За първи път участие взе и група от Македония. Организатори на събитието са дирекциите "Култура и духовно развитие" и "Образование и младежки дейности" към Община Варна.

Карнавалът започна в 13,00 на пл "Независимост" с представяне на маски и костюми от състави и индивидуални изпълнители. Около 15,00 шествието, водено от представителния духов оркестър на ВМС, ще премине по пешеходната зона на бул "Княз Борис I" до входа на Морската градина.

Там, около 16,00, гостуващи кукерски групи от цялата страна ще изпълнят характерни ритуали от празничната маскарадна обредност. От 17,00 ще започне концерт с участието на група "Обратен ефект".

Фолклорен ансамбъл "Варна" по традиция ще поведе празничното хоро. След това ще бъдат наградени победителите във всичките 10 категории от конкурсната програма.

Изложба-базар на майстори-занаятчии от цяла България ще бъде част от съпътстващата програма на Варненския карнавал от 10,00 до 19,00 на площад "Антон Новак".
Потребител:


Коментар: